Discuţii asupra presupuselor conturi secrete ale lui Artur Mas (revista presei spaniole)

Artur Mas, şeful executivului regional catalan. (David Ramos / Getty Images)
Epoch Times România
23.11.2012

Acuzaţiile aduse şefului executivului regional catalan care ar fi, potrivit unor surse, subiectul unui raport de poliţie privitor la deţinerea unor conturi secrete în Elveţia, apar şi vineri, în ultima zi a campaniei electorale pentru scrutinul din Catalonia, pe primele pagini ale câtorva dintre cele mai importante cotidiene spaniole.

Procuratura denunţă calomniile împotriva lui Mas, aruncate de guvernul central, scrie El Pais, după ce şeful poliţiei a negat existenţa unui raport care îl incriminează pe liderul formaţiunii naţionaliştilor catalani, însă Ministerul spaniol de Interne sugerează că există chiar mai multe rapoarte. Cotidianul spaniol observă cum în dispută se amestecă acum Ministerul de Interne şi procuratura de stat, pe de o parte, şi procuratura catalană şi Tribunalul Superior, pe de alta.

Procurorul catalan consideră acuzaţiile împotriva lui Mas drept 'complet false', şi cere o anchetă asupra cotidianului El Mundo, pentru că ar fi difuzat calomnii, anunţă cotidianul La Vanguardia. Şi acesta consemnează cum şeful unităţii de poliţie căruia îi este atribuit presupusul raport recunoaşte că acesta nu există, iar procurorul general al statului îl critică pe cel din Catalonia.

Cotidianul El Mundo, cel care a difuzat informaţiile privitoare la raportul acuzator, subliniază că procurorul de stat îl contestă pe cel din Catalonia pentru atacurile la adresa publicaţiei. Eduardo Torres-Dulce nu sprijină decizia luată de subordonatul său, procurorul din Catalonia, Martín Rodríguez Sol, de a anunţa public acţiuni legale împotriva cotidianului pentru presupusul delict de calomnie, care se presupune că ar fi fost comis odată cu publicarea informaţiilor asupra unui raport al unei unităţi a poliţiei, care îl lega pe Artur Mas de existenţa unor conturi secrete în Elveţia.

Cotidianul La Razon scrie pe prima pagină a ediţiei tipărite de vineri şi despre cum guvernul central a aranjat ca UE să acorde în avans Cataloniei fonduri de 110 milioane de euro, ca ajutoare pentru secetă, însă şi despre Consiliul European de la Bruxelles. Aici, arată cotidianul citat, are loc dezbinarea Europeană, de vreme ce negocierile asupra bugetului fragmentează şi mai mult Europa, iar premierul spaniol Mariano Rajoy se luptă împotriva preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, ca să nu se reducă fondurile de coeziune şi ajutoarele agricole datorate Spaniei.

Şocul dintre ţările bogate şi cele sărace are loc la Summitul celor 27, care se bat pe marginea reducerilor în UE, semnalează cotidianul catalan El Periodico. Acesta subliniază că reprezentanţii statelor europene încearcă să limiteze sacrificiile unui buget foarte restrâns, în cadrul căruia Spania poate pierde până la 20 de miliarde de euro, din ajutoarele ce ar trebui primite între 2014 şi 2020.

Ministrul spaniol al justiţiei, Alberto Ruiz-Gallardon, va menţine taxele de judecată ridicate, în ciuda presiunilor şi criticilor, remarcă vineri cotidianul ABC, pentru care ministrul a explicat că nimeni nu va rămâne desconsiderat şi că statul va oferi alternative, astfel ca tribunalele şi justiţia să constituie măsura de ultim recurs.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor