Discuţie cu Iohannis în Israel. Dodon: Ar fi binevenit să pregătim evenimente împreună, la nivel de conducere a ţării

Pe de o parte, preşedintele Dodon declară că „fraţii noştri de peste Prut” sunt partenerii strategici ai Republicii Moldova, însă nu ezită să-i învinuiască de faptul că ar fi nimicit aproximativ 300 de mii de evrei de pe teritoriul Republicii Moldova timpul războiului.
Igor Dodon şi Klaus Iohannis la Israel
Igor Dodon şi Klaus Iohannis la Israel (facebook.com / Igor Dodon)

Aflându-se într-o vizită de lucru în Israel pentru a participa la Forul Mondial în memoria Holocaustului, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu alţi „50 de colegi din străinătate”, au depus o coroană de flori în memoria celor şase milioane de evrei care au fost exterminaţi de către nazişti şi aliaţii acestora în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

În acest context, şeful statului a menţionat că printre numeroşii demnitari de stat cu care a discutat, un scurt „schimb de opinii” a avut şi cu preşedintele României, Klaus Iohannis, cu care de altfel nu s-a întâlnit până acum.

„Nu a fost o discuţie planificată. Am făcut o trecere în revistă a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova după căderea ultimului Guvern şi instaurarea noului Guvern. Reiterez, consider că fraţii noştri de peste Prut sunt partenerii strategici ai Republicii Moldova. În acest an, în aprilie, vom celebra 10 ani de la semnarea acordului de parteneriat strategic cu România.

I-am sugerat domnului preşedinte că ar fi binevenit să pregătim nişte evenimente împreună, la nivel de conducere a ţării. Repet, avem relaţii excelente între ţările noastre, care trebuiesc aprofundate pe toate dimensiunile, şi economic, şi social. Avem mai multe proiecte care trebuie să fie implementate”, a declarat Dodon în cadrul unei postări video pe pagina sa de Facebook.

Tot în Israel însă, Dodon a afirmat că armatele germane şi române ar fi nimicit aproximativ 300 de mii de evrei de pe teritoriul Republicii Moldova în anii de război. Dodon a mai amintit că la 26 noiembrie 2015, Parlamentul de la Chişinău a decis să declare ziua de 27 ianuarie - Zi a comemorării victimelor Holocaustului.

La Ierusalim, şeful statului a mai avut o scurtă discuţie informală cu vicepreşedintele SUA, Mike Pence, în cadrul căreia ar fi abordat mai multe chestiuni legate de dialogul strategic bilateral dintre cele două state, subliniind necesitatea de a continua consolidarea relaţiilor în toate domeniile de interes major.

Înainte de inaugurarea Forumului liderilor internaţionali, Dodon a avut o scurtă discuţie informală cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Şeful statului a menţionat că au făcut un schimb de opinii pe marginea mai multor subiecte de actualitate din agenda relaţiilor dintre Moldova şi Uniunea Europeană.

„Am asigurat-o pe doamna Ursula von der Leyen că actuala guvernare a ţării este decisă să respecte toate angajamentele asumate în cadrul cursului spre integrarea europeană, inclusiv acordurile internaţionale semnate. De asemenea, am menţionat că vom continua promovarea unei politici externe echilibrate”, a menţionat Dodon, deşi în ultima perioadă accentul se pune tot mai mult pe atragerea Republicii Moldova în Uniunea Euroasiatică.

În cadrul vizitei la Ierusalim, preşedintele Dodon a mai avut o întrevedere cu preşedintele Republicii Serbia, Aleksandar Vucic, iar la finele discuţiei, Dodon a promis să dea curs invitaţiei Preşedintelui Serbiei de a efectua o vizită oficială în această ţară în luna aprilie curent.

Dodon a mai avut o întâlnire cu preşedintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev, căruia i-a amintit despre invitaţia lansată anterior de a vizita Republica Moldova în primăvara anului 2020, în cadrul căreia vor vizita împreună şi raionul Taraclia unde este concentrată în mare parte comunitatea bulgară.

Dodon a mai menţionat că înaintea evenimentelor oficiale de la Ierusalim au mai avut avut discuţii informale cu şefii statelor şi guvernelor din Albania, Armenia, Austria, Cehia, Croaţia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Islanda, Israel, Italia, Suedia, precum şi cu speakerul Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA şi reprezentantul oficial al Vaticanului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe