Directorul unor companii din Moldova reţinut de CNA pentru spălare de bani

Mai mulţi moldoveni ar fi acceptat să primească salarii mari, din care doar o parte erau contabilizate şi impozitate. Sumele impresionante ar fi provenit din conturile unor companii off-shore.
Reţinere. (cna.md)
Ştefan Sârbu
07.09.2017

Proprietarul unor companii de vânzări din Republica Moldova a fost reţinut joi de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de spălare de bani. Acesta este suspectat de organizarea contabilităţii duble şi salarizarea neoficială a angajaţilor. Mijloacele financiare erau transferate salariaţilor din contul unei companii nerezidente din zona off-shore, al cărei beneficiar efectiv ar fi acelaşi om de afaceri.

Potrivit comunicatului CNA, la angajare, directorul companiei le promitea persoanelor salarii de câteva sute şi chiar mii de euro. În realitate, aceştia primeau oficial câte 2000 de lei, din care se plăteau impozite, restul banilor fiind achitaţi prin intermediul cardurilor bancare, ale căror conturi se aflau în Letonia.

Astfel, timp de un an, 180 de moldoveni au primit, în afara salariului oficial, peste 4 000 000 de euro, bani care, potrivit informaţiilor venite de la autorităţile letone, provin de la o firmă înregistrată off-shore.

În cadrul acţiunilor procesuale penale pe cauză, au fost efectuate 12 percheziţii, atât la sediul a trei companii din R. Moldova, cât şi la domiciliile altor persoane vizate în dosar. De la proprietarul celor trei firme a fost ridicată o sumă de aproximativ 150 000 de euro, a căror provenienţă încă nu a putut fi justificată.

Bărbatul a fost reţinut pentru 72 de ore şi este cercetat pentru spălare de bani, în conformitate cu articolul 243 alineatul 3 Cod penal.

În context, fostul ministru al Finanţelor Veaceslav Negruţă a ţinut să întrebe metodologii care compilează balanţa de plăţi la Banca Naţională a Moldovei dacă schema dezvăluită de oamenii legii ar reprezenta readucerea şi legalizarea banilor prin "remitenţe/remiteri".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor