Directorul CIA Brennan îl avertizează pe Trump “să aibă grijă ce spune”

Directorul CIA John Brennan, care va fi înlocuit din funcţie de către Mike Pompeo, a lansat un atac dur împotriva lui Donald Trump, avertizându-l pe preşedintele ales că nu înţelege pe deplin ameninţarea Rusiei la adresa Statelor Unite.
John Brennan, fost director CIA în administraţia Obama
John Brennan, fost director CIA în administraţia Obama (Getty Images)

“Cred că Trump trebuie să înţeleagă că iertarea Rusiei de diversele acţiuni pe care le-a desfăşurat în ultimii câţiva ani este un drum în privinţa căruia trebuie să fie foarte, foarte atent”, a susţinut Brennan.

“Spontaneitatea nu este ceva ce protejează interesele în cazul securităţii naţionale şi, prin urmare, atunci când [Trump] discută sau reacţionează, trebuie să se asigure că înţelege că implicaţiile şi impactul asupra SUA ar putea fi profunde”, a adăugat Brennan.

“Problema nu se rezumă doar la Trump. Este vorba de Statele Unite ale Americii”.

Imediat după victoria sa în alegeri, Donald Trump a afirmat că se gândeşte să reducă personalul CIA, în urma războiului cu agenţiile de informaţii ale SUA, pornit către sfârşitul campaniei electorale.

“Ce consider scandalos este paralela făcută între comunitatea de informaţii şi Germania nazistă. M-a supărat mult acel lucru”, a precizat el.

Brennan a pus sub semnul întrebării mesajul care va fi trimis lumii dacă preşedintele ales susţine că nu are încredere în agenţiile de securitate ale SUA.

“Lumea este foarte atentă la ceea ce spune Trump. Dacă el nu are încredere în comunitatea de informaţii, ce semnal trimite partenerilor, aliaţilor şi adversarilor noştri?”

“Nu există niciun fundament ca Trump să arate cu degetul înspre comunitatea de informaţii pentru o scurgere de informaţii care erau deja disponibile public”.

Luând cuvântul duminică, Denis McDonough, seful de personal al preşedintelui Barack Obama, a declarat că comunitatea de informaţii este “dotată cu cadru incredibil de profesionişti” şi a respins noţiunea că aceştia ar urmări să submineze victoria lui Trump.

După cum a avertizat Jacob G. Hornberger, fondatorul şi preşedintele The Future of Freedom Foundation (FFF):

Într-o clipă remarcabilă de onestitate şi imparţialitate cu privire la establishmentul securităţii naţionale americane, noul lider al majorităţii Senatului, Charles Schumer, l-a acuzat pe preşedintele ales Trump că este ‘cu adevărat stupid’ ... pentru că a atacat CIA şi a contestat concluziile sale privind Rusia.

“Daţi-mi voie să spun că dacă te iei de comunitatea de informaţii, aceasta are la dispoziţie modalităţi să îţi întoarcă favorul... Este cu adevărat stupid să facă aşa ceva”.

Niciun preşedinte de la John F. Kennedy nu a îndrăznit să se opună CIA-ului sau restului establishmentului securităţii naţionale. [...] Ei au ştiut că, dacă s-ar fi opus acestui establishment la un nivel fundamentale, ar fi fost supuşi unor măsuri retaliatorii.

Paralele (sinistre) cu Kennedy

Singurul preşedinte care a avut curajul să adreseze problema CIa a fost J.F. Kennedy - şi nu a sfârşit tocmai bine. ... După dezastrul de la Bay of Pigs (o operaţiune organizată de CIA de invadare a Cubei, care în final a devenit un mare fisaco) a promis că va diviza CIA într-o mie de bucăţi. El l-a concediat de asemenea pe directorul CIA Allen Dulles care, printr-o ironie neobişnuită a sorţii - sau nu - a fost ulterior numit în Comisia Warren, pentru a investiga asasinarea lui Kennedy.

Antipatia lui Kennedy faţă de CIA s-a extins treptat la ceea ce preşedintele Eisenhower numea "complexul militar-industrial", în special atunci când acest complex a propus Operaţiunea Northwoods – în cadrul căreia mai multe atacuri teroriste false ar fi trebuit să servească drept pretext pentru invadarea Cubei – sau atunci când a sugerat ca JFK să iniţieze un atac nuclear surpriză asupra Uniunii Sovietice.

Din punct de vedere al establishmentului politic, cel mai dur lucru făcut de Kennedy din punctul de vedere al securităţii naţionale, a fost iniţierea de negocieri personale secrete cu liderul sovietic Nikita Hruşciov şi Fidel Castro, ambii fiind la acea vreme pe lungime de undă cu Kennedy.

În cele din urmă preşedintele Kennedy a fost asasinat.

Implicaţiile acuzaţiilor lui Brennan pentru Trump nu sunt clare.

Este cunoscut că Donald Trump refuză informările zilnice prezentate de CIA, trimiţându-l pe vicepreşedintele ales Mike Pence s ă ia notă. Acest lucru enervează la culme CIA, care se vede astfel invalidată de noul preşedinte.