Diplomele universitare obţinute la programe de studiu neacreditate vor fi recunoscute prin OUG

Sorin Cîmpeanu
Sorin Cîmpeanu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
19.08.2015

Ministrului Educatei, Sorin Cîmpeanu, a iniţiat un proiect de ordonanţă de ugenţă prin care statul va recunoaşte circa 75.000 de diplome de licenţă sau masterat obţinute la programe de studiu neacreditate ale universităţilor până în 2011, atunci când a intrat în vigoare noua lege a educaţiei. Cele mai multe astfel de diplome sunt de la Universitatea "Spiru Haret", relatează Gândul.

Potrivit sursei citate, acest demers se explică prin faptul că Ministerul Educaţiei a pierdut foarte multe procese intentate de absolvenţii cărora nu li s-au recunoscut actele de studii, pierderile fiind de 1,75 milioane de lei.

După ce în urmă cu 6 ani, Ministerul Educaţiei a refuzat să recunoască 56.000 de diplome pentru licenţă şi 19.000 de diplome pentru masterat trimise la avizat de către reprezentanţii Universităţii Spiru Haret, absolvenţii facultăţilor particulare au dat Ministerul Educaţiei în judecată, câştigând proces după proces.

În prezent, Ministerul are pe rol peste 2.300 de procese vizând recunoaşterea a peste 47.000 de diplome. Pentru a pune capăt pierderilor, Sorin Cîmpeanu şi-a propus să rezolve situaţia dând o ordonanţă de ugenţă prin care să recunoască studiile pe care absolvenţii le-au urmat la programe neacreditate până în 2011, atunci când a intrat în vigoare noua lege a educaţiei.

Potrivit ministrului Educaţiei, nu numai Universitatea "Spiru Haret" va beneficia de această ordonanţă, ci şi universităţi de stat precum Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Alexandru Iona Cuza din Iaşi, Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti, Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Universitatea Politehnică din Timişoara.

Ordonanţa de urgenţă propusă de Ministerul Educaţiei ar urma sa fie aprobată fie în această săptămână

Paradoxal sau nu, avocatul absolvenţilor de la Spiru Haret, Adrian Cuculis, care a câştigat procese pe bandă rulantă cu statul, este însă sceptic că ordonanţa propusă de Ministerul Educaţiei va intra în vigoare: „O să creeze o destabilizare a mai multor domenii, respectiv cel bugetar, secundar vor avea implicaţii în instituţiile statului care vor trebui să suporte procesele pe care foştii absolvenţi le vor intenta. Curtea de Conturi a măturat printre bugetari şi a spus că nu recunoaşte valabilitatea diplomelor pe care statul român nu le-a recunoscut ca fiind valabile. Prin urmare 2,3, 5 ani cât ai stat acolo cu studii superioare ai luat nişte bani de la statul român nemeritaţi şi acum dă-i tu înapoi, şi dacă nu-ţi găsim un loc pe o funcţie retrogradă eşti dat afară de la muncă. Acum corectăm asta şi omorâm altă parte. Gândiţi-vă ce înseamnă 80.000 de studenţi peste noapte în buget şi în şomaj”, susţine avocatul

Articolul original poate fi citit aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor