Raluca Turcan: PSD a transformat educaţia într-un tărâm al politicianismelor şi al manevrelor electorale

Consiliul Naţional de Coordonare PDL, 6 iulie 2013. În imagine, Raluca Turcan
Consiliul Naţional de Coordonare PDL, 6 iulie 2013. În imagine, Raluca Turcan (Epoch Times România)

PSD a transformat educaţia într-un tărâm al politicianismelor şi al manevrelor electorale, a declarat duminică, în cadrul unui comunicat de presă, vicepreşedintele PNL Raluca Turcan, care cere demisia lui Victor Ponta şi a ministrului Educaţiei.

Din promoţia curentă a liceelor s-au înscris la examenul de bacalaureat aproape 144.000 de elevi (reprezentând 76,89% din totalul înscrişilor), iar din absolvenţii de liceu fără bacalaureat din promoţiile anterioare s-au înscris aproximativ 25.000 (23,11%).

Aceste cifre ne arată, potrivit vicepreşedintelui PNL, situaţia "la rece" a Bacalaureatului 2015:

1. Din promoţiile anterioare nu s-au reînscris pentru examenul de BAC în jur de 320.000 de elevi.

2. În acest an s-ar putea să avem un RECORD TOTAL la numărul de absenţi de la BAC - în jur de 50.000 de elevi. Adică, 1 din 4 absolvenţi de anul acesta au urmat un liceu fără finalitate. La această cifră se vor mai adăuga cei care vor pica examenul.

"Realitatea este dramatică în fapt: asemenea absolvenţilor din seriile anterioare, şi cei de anul acesta vor îngroşa rândurile şomerilor şi a asistaţilor sociali. PSD a creat o armată de absolvenţi fără calificări, fără diplome, fără cunoştinţe pentru viaţă şi piaţa muncii. În acest moment, testele internaţionale ne arată că 40% din elevii de 15 ani sunt analfabeţi funcţional. Rata şomajului în rândul tinerilor la sate este de 15%.

Iar rândurile elevilor care nu au luat sau nu s-au înscris la examenul de BAC în ultimii ani, se vor îngroşa cu peste 50.000 de anul acesta. S-ar putea să avem aproape 400.000 de elevi cărora li s-a tăiat orice perspectivă de a avea o viaţă decentă, normală. Prejudiciul este enorm - două generaţii de elevi abandonate de Guvernarea PSD! PSD a amputat legea educaţiei încurajând contraperformanţa şi prejudiciind tinerii de perspectiva reuşitei prin educaţie", a declarat Raluca Turcan.

PNL cere demisia premierului şi a ministrului educaţiei pentru că:

• Au permis funcţionarea postlicealelor în universităţi pentru a profita financiar anumite grupuri de interese (OUG 49/2014). Alte rezultate concrete nu există;

• Nu finanţează decontul integral pentru naveta elevilor (OG nr. 29/2013) şi a profesorilor;

• Nu acordă manuale gratuite elevilor de calasa a XI-a şi a XII-a, încălcând art. 69 alin. 4 care prevede explicit că elevii şi profesorii "beneficiază de manuale şcolare gratuite".

• Finanţarea per elev este derizorie. Aproximativ 80% din costul standard/elev îl reprezintă salariile profesorilor. Ceea ce arată că statul alocă direct pentru un elev extrem de puţini bani.

• În acest moment avem peste 3000 de şcoli în care se învaţă simultan, alte 1200 de şcoli care au rămas în stadiul de şantier de 4 ani şi câteva mii fără autorizaţie sanitară de funcţionare.

• Programele şi manualele şcolare nu mai răspund nevoilor de cunoaştere ale elevilor.

• Schimbă regulile jocului în timpul jocului, aducând modificări la metodologia de organizare a bacalaureatului în timpul desfăşurării examenului.

• A politizat excesiv sistemul de educaţie la vârf, încurajând delăsarea, corupţia şi interesele de partid şi ignorând complet nevoile elevilor, profesorilor şi comunităţii.

"PNL a propus câte o iniţiativă legislativă sau amendamente la aceste legi dezastru pentru a stopa derapajul din Educaţie. Din păcate, PSD a transformat educaţia într-un tărâm al politicianismelor şi al manevrelor electorale. Iar pentru acest fapt va trebui să plătească cu plecarea de la Guvernare", a concluzionat Raluca Turcan.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne