Dionis Cenuşă: Creditul rusesc va mări şansele PSRM în alegeri, dar şi “datoria politică” a lui Dodon faţă de Moscova

Dionis Cenuşă, politolog
Dionis Cenuşă, politolog (facebook.com / Dionis Cenuşă)

În contextul faptului că Guvernul moldovean a adoptat proiectul bugetului pentru anul 2020 cu un deficit ce depăşeşte 7 miliarde de lei, politologul Dionis Cenuşă constată că în document predomină componenta electorală menită să producă beneficii sociale pentru socialişti şi votanţii care aleg să-l susţină pe Igor Dodon la alegerile prezidenţiale din toamnă.

„Toţi se întreabă cum guvernul va acoperi deficitul bugetar. Situaţia îmi pare însă mult mai complexă. Asistenţa bugetară din partea UE nu este deocamdată în pericol real, deoarece nimic grav similar ‘furtului bancar’ sau ‘anulării alegerilor’ nu s-a produs.

Dificultăţi serioase sunt inevitabile pentru asistenţa macro-financiară, nu atât din cauza neîndeplinirii reformelor (din cele 28 de condiţii), ci ca urmare a unei paralizii eventuale în relaţiile cu FMI. UE mizează pe FMI la acordarea asistenţei macro-financiare”, scrie analistul pe pagina sa de Facebook.

În opinia lui Dionis Cenuşă, creditele din partea Rusiei pentru a susţine bugetul R. Moldova se pot materializa, dar strict pe partea de cheltuieli bugetare pentru reparaţia drumurilor, însă condiţiile pentru asemenea credite necesită o clarificare urgentă.

„Este cert faptul că acordarea creditului rusesc poate soluţiona parţial problema balanţei de plăti, mărind şansele socialiştilor în alegeri. În rezultat, “datoria politică” a lui Igor Dodon faţă de Moscova va spori inevitabil”, conchide expertul.

Guvernul de la Chişinău a aprobat miercuri proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2020 care prevede 44,1 miliarde de lei venituri şi 51,5 miliarde de lei cheltuieli. Acesta se bazează pe o creştere economică de 3,8%, o inflaţie medie anuală de 5,7%, o majorare a exporturilor cu 9% şi o sporire a importurilor cu 7,1%.