Dionis Cenuşă: Este prematur să se considere că UE va oferi asistenţă financiară

Numai dacă Serviciul extern şi Comisia Europeană vor veni cu o evaluare pozitivă privind respectarea democraţiei în R. Moldova, ar putea fi posibilă primirea primei tranşe a asistenţei UE, consideră analistul politic Dionis Cenuşă.
Dionis Cenusa, analist politic "Expert-Grup"
Dionis Cenusa, analist politic "Expert-Grup" (Facebook.com/dionis.cenusa)

În contextul negocierilor ”tehnice” ale autorităţilor de la Chişinău cu privire la primirea a 30 milioane din cele 100 milioane euro promise de Uniunea Europeană, analistul politic Dionis Cenuşă susţine că negocierile tehnice mai degrabă vor duce la finalizarea şi semnarea propriu-zisă a unui Acord privind acordarea asistenţei de către UE.

”Existenţa Acordului nu înseamnă automat că UE va acorda aceşti bani. Or, numai dacă Comisia Europeană şi Serviciul extern vor veni cu o evaluare pozitivă privind respectarea 'mecanismului de instituţii democratice', prima tranşă este posibilă”, susţine expertul.

În opinia lui Dionis Cenuşă, ar fi prematur să se considere că UE este pregătită să ofere asistenţa. ”Nimic nu poate fi exclus, deoarece PDM nu încetează să facă lobby pe lângă instituţiile de la Bruxelles privind 'corectitudinea' şi 'raţionalitatea' controversatului vot mixt.”

Menţionăm că ministrul moldovean al Finanţelor Octavian Armaşu a declarat, sâmbătă, că autorităţile de la Chişinău poartă discuţii la nivel tehnic cu Bruxelles-ul pentru a primi până la sfârşitul anului 30 de milioane de euro din ajutorul de 100 de milioane promis guvernului de Uniunea Europeană. După adoptarea controversatului sistem electoral mixt, UE a sugerat că poate suspenda debursarea asistenţei financiare dacă ajunge la concluzia că în Republica Moldova este încălcată democraţia.