Andrian Candu: Preşedintele Dodon abuzează de instrumentele care îi sunt oferite prin lege

Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM (facebook.com / Andrian Candu)

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a calificat deciziile luate de şeful statului privind deplasarea militarilor moldoveni în Ucraina, drept abuzive, specificând că preşedintele Dodon ar abuza anume de unele instrumente care îi sunt oferite prin lege.

Mai mult decât atât, Candu a menţionat că Igor Dodon ar înţelege greşit noţiunea de comandant suprem al armatei, astfel că la următoarea şedinţă a Consiliului de Securitate „voi insista ca pe ordinea de zi a acelei şedinţe să fie şi subiectul privind abuzurile pe care le are preşedintele Dodon în domeniul exerciţiilor militare şi prejudiciul care este adus pentru securitate şi armată prin neparticiparea la exerciţii militare. Neparticiparea la exerciţii militare presupune o scădere a capacităţilor de apărare a armatei şi cel care se face vinovat trebuie să răspundă”.

Şeful legislativului a ţinut să-i amintească preşedintelui Dodon că ar avea competenţe limitate prin lege. Mai mult decât atât, Candu a specificat că exista deja şi un plan de participare a unităţilor militare aprobat din timp, adăugând că până la urmă exerciţiile militare presupun anume capacităţi suplimentare de luptă şi de apărare.

„Neparticiparea la exerciţii militare, indiferent de cine sunt organizate şi unde se desfăşoară, presupune că armata noastră rămâne neantrenată, neefectivă şi atunci ce fel de comandant al armatei eşti dacă nu-ţi pasă de armată?”, i-a reproşat Candu lui Dodon, conform privesc.eu. Totodată, preşedintele Parlamentului a specificat că suspendarea de către Dodon a deciziei Guvernului privind trimiterea militarilor moldoveni la exerciţii militare în Ucraina, trebuie încă examinată suplimentar de Curtea Constituţională.

Nemulţumit că soldaţii moldoveni au ajuns totuşi în Ucraina unde vor participa la exerciţii militare, şeful statului, Igor Dodon, a semnat la 8 septembrie, un ordin prin care interzice pe viitor „participarea militarilor forţelor armate ale Republicii Moldova la exerciţii, operaţiuni, studii, misiuni, instruiri, cursuri oficiale şi oricare alt tip de activitate desfăşurate peste hotarele ţării fără acordul prealabil în acest sens al comandantului suprem al forţelor armate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe