Din cauza frigului năpraznic din SUA un evadat se întoarce după gratii

Zăpada acoperă un cartier de lângă Humboldt Park, Chicago, 2 ianuarie 2014
Zăpada acoperă un cartier de lângă Humboldt Park, Chicago, 2 ianuarie 2014 (Scott Olson / Getty Images)
Mioara Stoica
08.01.2014

În Kentucky, SUA, este atât de frig că Robert Vick, un evadat, în vârstă de 42 de ani, a preferat mai degrabă să se întoarcă în mod spontan în spatele gratiilor decât să moară de frig. Conform celor declarate de către poliţia din Lexington, acesta a fugit din închisoare duminica trecută, 5 ianuarie, dar vortexul arctic care a pus stăpânire de câteva zile pe Statele Unite ale Americii, l-a forţat să-şi reconsidere acţiunea, relatează marţi agenţia AGI.

Intrat într-un motel la câteva ore după evadare, Vick a cerut unui funcţionar să cheme poliţia. El a fost supus imediat unui tratament medical pentru hipotermie şi apoi închis din nou la casa de corecţie Blackburn, unde trebuie să-şi termine cei şase ani primiţi pentru furt.

Vortex-ul, un curent de aer polar, a cuprins Statele Unite ale Americii: din Montana la Wisconsin, până la Minnesota şi apoi la Dakota şi Michigan, întreaga suprafaţă a fost lovită de un val de îngheţ care a adus temperaturi de până la -53 de grade şi care a făcut până acum aproximativ 16 victime.

În unele zone ale Statelor Unite, este atât de frig, încât oamenii au fost sfătuiţi să nu iasă din case pentru a nu-şi pune viaţa în pericol.

Temperaturile polare, cele mai scăzute din ultimii 20 de ani, sunt rezultatul unui aliniament, absolut anormal, a unor serii de condiţii meteorologice care permit aşa-numitului "vortex polar arctic" să aducă vânturi puternice şi reci în zone aflate mult mai la sud. Rezultatul este că, în unele zone temperaturile au scăzut chiar de -53 de grade, un ger capabil să îngheţe pielea neacoperită în mai puţin de cinci minute.

Şcolile au rămas închise şi peste 2300 de zboruri au fost anulate, în condiţiile în care meteorologii avertizează că frigul va cuprinde şi sudul SUA. În unele oraşe au fost închise inclusiv parcurile publice din cauza gerului, iar bătrânii care locuiesc singuri au fost duşi cu ambulanţele în centre în care să poată fi îngrijiţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor