Din cauza divergenţelor, Putin şi Obama nu vor sta alături la summitul G20 (Izvestia)

Preşedintele SUA Barack Obama (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.09.2013

Ca urmare a acutizării relaţiilor dintre Rusia şi SUA pe marginea problemei siriene şi a scandalului legat de informatorul CIA, Edward Snowden, comitetul organizatoric al summitului G20, ce se va desfăşura la Sankt Petersburg, îi va aşeza pe Vladimir Putin şi Barack Obama de părţi diferite ale mesei, informează cotidianul Izvestia.

Potrivit ziarului menţionat, comitetul organizatoric al summitului G20 (Grupul celor mai puternice 20 de ţări dezvoltate şi emergente ale lumii) lua iniţial în calcul două variante de 'plasare' a liderilor de stat: în conformitate cu alfabetul rusesc sau cu cel englezesc.

De obicei, succesiunea era conformă alfabetului ţării care organizează summitul. Astfel, dacă ar fi fost o 'repartizare rusească', Putin şi Obama a fi stat practic alături, fiind separaţi doar de regele Arabiei Saudite, Abdullah bin Abdul Aziz, care sprijină la rândul său operaţiunea militară a SUA şi aliaţilor lor împotriva regimului Bashar al-Assad. De aceea, în final organizatorii summitului au optat pentru 'repartizarea englezească'. În acest fel, între preşedinţii ruşi şi englezi se vor afla cinci alţi lideri de stat: ai Africii de Sud, Arabiei Saudite, Turciei, Coreii de Sud şi Marii Britanii.

'Plasarea invitaţilor la (summitul) G20 se va face conform alfabetului englez', a confirmat pentru Izvestia secretarul de presă al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Plasarea liderilor în ordinea alfabetică a ţărilor lor este tradiţională pentru asemenea acţiuni. Ordinea de repartizare se poate schimba de la forum la forum, deoarece denumirile de ţări diferă în diferite limbi, a relatat pentru cotidianul moscovit Vladimir Şevcenko, şeful serviciului de protocol al fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov şi al primului preşedinte al Rusiei, Boris Elţin. De exemplu, în scrierea engleză Germania este Germany, iar în franceză - Allemagne.

Ministrul-adjunct de finanţe, Serghei Storceak a amintit pentru Izvestia că, în timpul summitului G20 din Mexic, Putin şi Obama au fost chiar vecini la masa de discuţii, lucru de care ei au şi profitat: liderii celor două ţări au făcut de nenumărate ori, în limba engleză, schimb de opinii.

Totodată, interlocutorii cotidianului Izvestia subliniază că problema plasării preşedinţilor în timpul forumurilor internaţionale este întotdeauna mai degrabă una politică şi se ţine cont de 'chimia personală': adică, ordinea poate fi schimbată ţinând cont de poziţiile ţărilor.

De aceea, decizia de a le schimba locurile lui Obama şi Putin este destul de logică, este de părere directorul-adjunct al Centrului pentru studii europene şi internaţionale al Universităţii Naţionale de Cercetări din Rusia, Dmitri Suslov. Cu totul altceva este că o întrevedere între cei doi preşedinţi, chiar şi 'în picioare', este necesară şi mai degrabă ea va avea loc: ţinând cont de marea probabilitate a unui atac asupra Siriei, ei trebuie să convină asupra 'modalităţilor de cooperare' în aceste condiţii.

'Nu este un secret că Obama şi Putin nu nutresc unul faţă de altul mari simpatii. În condiţiile actualelor contradicţii pe marginea Siriei, lor le-ar fi destul de neplăcut să stea alături', afirmă Suslov, care recunoaşte în acelaşi timp că ambii lideri sunt pragmatici, iar 'în ultima vreme relaţiile lor evoluează conform logicii unei cooperări pragmatice'. În acest sens, Suslov nu exclude că, 'într-adevăr, o întrevedere scurtă între cei doi lideri ar putea fi organizată'.

Preşedintele Centrului de interese globale de la Washington, Nikolai Zlobin, este de părere că, dacă o asemenea scurtă întrevedere va avea loc, aceasta se va desfăşura mai degrabă departe de camerele de filmat. 'Protocolul ar putea face în aşa fel încât toate mass-media mondiale să-i poată 'arăta' pe Obama şi Putin alături. Cu totul altceva este dacă Putin va dori să stea alături de Obama?. Dacă va dori ca astfel de fotografii să apară în mass-media?', se întreabă Zlobin.

Întrebat de cotidianul Izvestia despre posibilitatea iniţierii de modificări pe agenda oficială a summitului, un reprezentant al Administraţiei prezidenţiale a infirmat această posibilitate, explicând că agenda de lucru a fost pusă de acord în urmă cu aproape un an şi că toate punctele finale 'au fost verificate la virgulă'.

O serie de experţi intervievaţi de Izvestia şi-au exprimat convingerea că, paralel, cu temele oficiale ale summitului, subiectul Siria va deveni unul principal în timpul întrevederilor multilaterale şi bilaterale dintre şefii de stat şi alţi şefi de delegaţii.


Înainte de aceasta se anunţa că Vladimir Putin are planificate, în cadrul summitului G20, întrevederi cu preşedinţii Chinei, Spaniei, Italiei, Japoniei şi cu premierii Marii Britanii şi Turciei. O întrevedere separată cu liderul SUA nu este planificată, însă nu este exclus ca cei doi lideri să discute pe culoarele summitului, discuţie pentru care ei 'vor avea numeroase ocazii', a declarat, la 30 august, consilierul prezidenţial Iuri Uşakov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor