Din 2013 ar putea fi reintroduse tichetele de vacanţă. Instituţiile de stat vor fi obligate să acorde prime în valoare de 3.600 lei pe angajat

Litoralul românesc (Epoch Times România)
Ana Petrescu
01.10.2012

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) susţine măsura de reintroducerea tichetelor de vacanţă, începând cu anul 2013. Astfel, măsura ar obliga companiile de stat şi instituţiile să acorde prime de vacanţă în valoare de 3.600 de lei pe angajat, respectiv trei salarii medii pe economie. În prezent, comisiile parlamentare analizează acest lucru, relatează B1 Tv.

Măsura pe care o propune MDRT prevede extinderea tichetelor şi pentru instituţiile şi societăţile care angajează funcţionari publici.
Tichetele de vacanţă prin care angajatorul decidea bugetul disponibil şi sumele alocate au fost introduse în anul 2009 şi eliminate un an mai târziu.

În momentul de faţă, ordonanţa de urgenţă emisă în 2009 prin intermediul căreia au fost introduse care tichetele de vacanţă este dezbătută de comisia parlamentară din Camera Deputaţilor.Totodată, conducerea MDRT vrea să depună mai multe amendamente.

Pentru ca bugetarii să beneficieze de tichetele de vacanţă, amendamententele trebuie introduse în proiectul de lege, apoi aprobat în plenul Parlamentului şi promulgat ulterior de preşedinte.

"Avem amendamente la ordonanţa privind tichetele de vacanţă, care în momentul de faţă se află în dezbatere la comisia de specialitate din Camera Deputaţilor. După discuţiile avute cu patronatele, asociaţiile hoteliere şi agenţiile de turism, venim cu amendamente care să genereze o funcţionalitate a acestor tichete de vacanţă şi sperăm să vitalizeze circulaţia turistică în România. Sunt aspecte care trebuie analizate legat de deductibilitatea acestor sume sau de neplata unor contribuţii aferente sumelor pe care le oferă angajatorul. Este în aceeaşi măsură importantă din punct de vedere al patronatelor eliminarea din lege a comisionului care plafona agenţiile de turism. Un alt punct introdus este ca toţi bugetarii să beneficieze de tichete de vacanţă pe care să le folosească în România şi, în acest fel, să stimulăm consumul de turism intern, în loc ca românii să meargă în străinătate cu banii de vacanţă ", a afirmat secretarul de stat din cadrul MDRT, Cristian Bărhălescu.

De asemenea, secretarul de stat a precizat că propunerea MDRT va ajunge în perioada imediat următoare la Parlament pentru ca legea să fie aprobată în acest an şi să intre în vigoare din 2013.

"Tichetele pot fi acordate nu doar de către stat, ci şi de firmele private, dar important este să fie văzut avantajul din spatele acestei propuneri. În momentul în care turiştii consumă în România aceste vouchere de vacanţă, ei consumă şi alte servicii şi produse, transport, merg la restaurante, se plimbă cu instalaţiile de cablu sau beneficiază de activităţi specifice zonelor în care călătoresc. Aceste tichete vor fi un stimulent pentru angajat şi angajatorul va fi convins că acel angajat va merge în vacanţă, îşi va încărca bateriile şi se va întoarce odihnit", a completat Cristian Bărhălescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor