Dilma Rousseff destituită. Temer o urmează la cârma Braziliei

Michel Temer a preluat funcţia de preşedinte al Braziliei. Senatul a votat miercuri pentru înlăturarea predecesorului său şi a fostei partenere de coaliţie, Dilma Rousseff, care a fost acuzat de încălcarea legilor bugetare.
Dilma Rousseff (st) şi Michel Temer.
Dilma Rousseff (st) şi Michel Temer. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.09.2016

Fostul vicepreşedinte Michel Temer a preluat conducerea ţării la doar câteva ore după ce Camera Superioară a Congresului a votat cu 61 la 20 pentru destituirea preşedintei Dilma Rousseff. Temer, în vârstă de 75 de ani, va conduce ţara până la următoarele alegeri prezidenţiale din 2018.

“Începând de astăzi, aşteptările sunt mult mai mari pentru guvern”, a precizat Temer.

Instalarea lui Temer la conducerea ţării pune capăt celor 13 ani de guvernare a Partidului Muncitorilor şi semnalează o schimbare bruscă înspre dreapta pentru guvernul brazilian. Nepopular în rândul comunităţilor vulnerabile ale Braziliei, Temer pare înclinat să promoveze o agendă neoliberală de privatizări şi reducere a programelor sociale.

La preluarea şefiei interimare în luna mai, Temer a numit un cabinet format în totalitate din albi. Mai puţin de 50% din populaţia Braziliei este albă şi excluderea populaţiei băştinaşe este o chestiune care se repetă periodic. Trei miniştri au demisionat la scurt timp după numirea sa, fiind acuzaţi de corupţie. Nici Temer nu are o viaţă uşoară, fiind urmărit de acuzaţii similare ce i-ar putea ameninţa controlul asupra puterii proaspăt obţinute.

Câteva sondaje de opinie au arătat că brazilienii preferă să se facă noi alegeri şi au avut loc proteste după instalarea lui Temer.

În 2010, Rousseff, care a fost pregătită ca luptătoare de gherilă şi a fost torturată în timpul dictaturii braziliene, a devenit prima preşedintă a ţării, fiind aleasă din nou în 2014.

“Această lovitură este împotriva mişcărilor sociale şi sindicatelor şi împotriva celor care luptă pentru drepturile lor: drepturi ca tinerii să facă istorie, drepturi pentru cei de culoare, pentru băştinaşi ... şi femei”, a declarat ea.

Rousseff a promis că va continua să lupte. “În acest moment nu voi spune ‘Rămâneţi cu bine’. Simt că pot să va spun în schimb, ‘Ne vedem curând’”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor