DIICOT previne un posibil atentat de 1 Decembrie. Membru al unei mişcări extremiste, reţinut

Un membru "marcant" al unei organizaţii extremiste maghiare a fost reţinut pentru intenţia de a detona un explozibil improvizat la Târgu Secuiesc.
DIICOT
DIICOT (facebook.com)
Loredana Diacu
01.12.2015

UPDATE: Beke Istvan Attila, extremisul suspectat că ar fi intenţionat să detoneze un dispozitiv exploziv la manifestaţia de 1 Decembrie organizată la Târgu Secuiesc este aceeaşi persoană care anul trecut, pe 1 Decembrie, a arborat drapele negre pe mai multe cladiri din centrul acestui oraş, a declarat Preşedintele PNL Sfîntu Gheorghe, Mădalin Guruianu, citat de Agerpres.

***

UPDATE: Persoana reţinută de procurorii DIICOT pentru intenţia de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestaţia de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc se numeşte Beke Istvan Attila, fiind vorba de un cetăţean român de etnie maghiară, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Potrivit surselor, în urma percheziţiilor efectuate în legătură cu acest caz au fost găsite, la un poligon de antrenament air soft de lângă Covasna, o serie de materiale pirotehnice şi electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre, respectiv 400 materiale pirotehnice de categoria III şi categoria II, dispozitive electronice de iniţiere temporizare a impulsurilor electronice, precum şi dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte şi amplificator de imagine.

Consilierul directorului SRI, Ovidiu Marincea, a declarat că extremistul maghiar suspectat de plănuirea unui atac cu explozibil la Târgu Secuiesc era de mai mult timp în atenţia SRI, iar viaţa cetăţenilor nu a fost pusă în pericol nicio clipă.

"Există un dispozitiv explozibil improvizat care ar fi avut efecte extrem de grave dacă ar fi fost detonat, s-ar fi soldat cu victime, însă nu am detalii despre ce dispozitiv este vorba. Nu a ajuns să fie plantat acolo în mulţime. (...) A fost tot timpul în atenţia noastră. Nu a fost pusă în pericol nicio secundă integritatea sau viaţa cetăţenilor români", a declarat Marincea la un post TV.

***

Procurorii DIICOT au dejucat marţi un posibil atentat, care ar fi urmat să aibă loc pe 1 Decembrie. Potrivit unui comunicat al instituţiei, un membru al structurii naţionalist-extremiste ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” a fost reţinut înainte să apuce să detoneze în public, la Târgu Secuiesc, în timpul manifestaţiei de 1 Decembrie, un dispozitiv explozibil improvizat.

"La data de 01.12.2015 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. I. A. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale prev.de art.412 alin.2 rap.la art.397 alin.2 Cod penal şi nerespectarea regimului materiilor explozive prev.de art.346 alin.1 Cod penal săvârşită în condiţiile art.32 alin.1 lit.”o” din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea şi combaterea terorismului.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului ”Ţinut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, şi-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele şi instrumentele necesare confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenţiona să-l detoneze în public, pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IPJ Covasna şi Jandarmeriei Braşov", se precizează în comunicatul DIICOT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor