Dezvăluiri. Lunga luptă a Romsilvei pentru desfiinţarea Rezervaţiei Bârzăviţa din Parcul Naţional Semenic

Rezervaţia Naturală Bârzăviţa
Rezervaţia Naturală Bârzăviţa (România Curată)

Rezervaţia Bârzăviţa are o istorie tristă. E o pădure din chiar inima Parcului Naţional Semenic Cheile Carasului, care totodată se suprapune şi peste o arie protejată sit Natura 2000. Această pădure este atacată de un deceniu şi jumătate de înşişi gardienii ei, cei care ar fi trebuit să o păzească, scrie jurnalistul Daniel Befu în România Curată.

România Curată a subliniat în mai multe rânduri conflictul de interese în care se află Romsvila, care pe de o parte e un agent economic ce încasează bani de pe urma scoaterii la licitaţie a pădurilor pentru tăiere, iar pe de altă parte are contract cu Ministerul Mediului să protejeze de tăiere pădurile din ariile protejate.

În acest conflict interior între "a tăia" şi "a nu tăia", Romsilva are tendinţa fie de a cere diminuarea suprafeţelor protejate (ca să se poată tăia mai multe păduri), fie de a rezista tenace împotriva oricăror tentative de mărire a suprafeţelor protejate (chiar şi atunci când există argumente care justifică extinderea suprafeţelor protejate). Din prima categorie face parte Rezervaţia Bârzăviţa, iar din a doua fac parte Parcul Naţional Cheile Nerei Beuşniţa şi Parcul Naţional Semenic Cheile Carasului.

Pentru a citi continuarea articolului intraţi aici.