Dezvăluiri despre ÎPS Pimen, înaltul prelat diagnosticat cu coronavirus: A colaborat cu Securitatea lui Ceauşescu

ÎPS Pimen
ÎPS Pimen (wowbiz.ro)

ÎPS Pimen, diagnosticat pozitiv cu coronavirusul Wuhan, a fost declarat în 2011, de către Curtea de Apel Bucureşti, drept colaborator al Securităţii fostului regim comunist. Potrivit instanţei, prelatul a avut două nume conspirative în timpul colaborării sale cu aparatul represiv al lui Ceauşescu, relatează Europa Liberă.

Din motivarea deciziei Curţii reiese că înaltul prelat a recunoscut în faţa judecătorilor că o parte din notele consemnate de Securitate şi invocate de Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) sunt adevărate, adăugând că, totuşi, în cazul altora s-au tras concluzii false şi incorecte.

Instanţa a precizat că Pimen a afirmat că “a purtat discuţii verbale cu diferiţi ofiţeri de Securitate, dar prin acestea nu s-a atentat la poziţia socială a unui cetăţean sau a statului român”.

Totuşi, din motivarea Curţii mai aflăm că, într-o notă informativă furnizată în 18 ianuarie 1979, sub numele conspirativ “Petru”, Pimen a declarat Securităţii că o anumită persoană, A.B., “nu iubeşte conducerea ţării”. Mai mult, arată instanţa, Pimen ar fi dezvăluit informaţii referitoare la situaţia familială a persoanei A.B., încălcând dreptul acesteia la viaţa privată.

În apărarea sa, ÎPS Pimen a susţinut că nu este suficientă simpla furnizare de informaţii pentru a fi declarat colaborator al Securităţii, ci trebuie dovedit că acele informaţii au adus îngrădiri unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale unor anumite persoane.

“Numai autorităţile statului pot aduce atingeri drepturilor fundamentale şi, în plus, nu s-a putut indica nicio persoană căreia i-au fost limitate sau înlăturate drepturile fundamentale la care a făcut trimitere instanţa de fond ca efect al informaţiilor consemnate de ofiţerii de securitate. Pe de altă parte, în cazul cetăţenilor străini sau al cetăţenilor români care părăsiseră România şi locuiau în străinătate, autorităţile române nici nu puteau aduce atingere drepturilor menţionate”, a precizat înaltul prelat prin intermediul avocatului său.

În octombrie 2007, CNSAS a stabilit că Vasile Zainea, adică Înalt Prea Sfinţitul Pimen arhiepiscop ortodox al Sucevei şi Rădăuţilor, a colaborat cu Securitatea. Astfel, s-a stabilit că Pimen este titularul dosarelor SIE 40160 şi I 993, iar potrivit datelor consemnate în aceste dosare, titularul a furnizat informaţii şi a fost utilizat ca informator de către Inspectoratul Judeţean (IJ) Suceava sub numele conspirativ “Sidorovici”, în perioada 1975 – 1977.

Pimen a contestat decizia CNSAS şi procesul a început la Curtea de Apel Bucureşti. După aproape 5 ani de judecată, în octombrie 2012, Pimen a pierdut definitiv procesul şi a fost declarat colaborator al Securităţii.

Articolul integral aici.