Deputatul USR care i-a cerut demisia lui Barna acuză o "scamatorie politică"

Tudor Benga
Tudor Benga (Epoch Times România)

Deputatul USR Tudor Benga admite marţi, într-o postare pe Facebook, că i-a cerut demisia cu o seară în urmă şefului său de partid, Dan Barna, după înfrângerea de la prezidenţiale.

"Da, e adevărat, am cerut aseară lui Dan Barna, Cătălin Drulă şi Ionuţ Mosteanu demisiile la finalul şedinţei informale de Comitet Politic. Am cerut o serie întreagă de explicaţii de la toţi trei, pentru cine nu ştie, Cătălin Drulă este şeful de campanie, iar Ionuţ Moşteanu este şeful de comunicare USR, multe informaţii le cerusem încă de cu mult dinainte de finalul campaniei şi nu le-am primit nici până azi. Consider că rezultatul de la prezidenţiale este un eşec şi aşa cum am spus şi ieri, consider că un eşec fără asumare şi fără consecinţele de rigoare reprezintă doar preambulul unui viitor nou eşec", a precizat Benga.

În opinia liderului USR, au fost numeroase erori de strategie şi implementare atât la nivel de campanie prezidenţial, cât şi la nivel de management al partidului în general.

"Am mai vorbit despre asta de-a lungul timpului şi cred că este timpul pentru o asumare reală dacă vrem să arătăm alegătorilor că efectiv ascultăm mesajul pe care ni-l transmit prin votul lor. Nu consider acceptabilă soluţia cererii votului de încredere anunţat de Dan Barna, nu are vreo bază statutară şi mi se pare o scamatorie politică ce va atrage comparaţii foarte nefericite. Nu ascund faptul că opinia mea este împărtăşită de relativ puţini colegi din Comitetul Politic, dar consider că este de datoria mea, ca parlamentar USR şi membru în Biroul Naţional, să spun clar şi răspicat ceea ce consider eu că este soluţia matură pentru a readuce partidul pe făgaşul corect", a afirmat Benga.

Reamintim că preşedintele USR Dan Barna a discutat, luni seară, cu colegii săi de partid despre eşecul de la prezidenţiale, prilej cu care doi dintre ei - Cosette Chichirău şi Tudor Benga - i-au cerut demisia din funcţie.

În replică, Barna a decis să ceară vot de încredere, online, din partea membrilor formaţiunii. Astfel, liderul USR le-a transmis un mesaj colegilor săi pe grupurile interne ale partidului:

"Dragi colegi, am avut o discuţie de patru ore în CP informal. Am spus din nou că îmi asum rezultatul obţinut. Cătălin Drulă a prezentat detaliat campania. Au fost voci diverse, unele supărate, altele de susţinere. Am simţit că suntem o echipă. Am fost întrebat ce înseamnă asumare. E ceea ce aveam în gând azi când am declarat asta presei dar am vrut să vorbesc întâi cu organizaţia.

Asumare pentru mine e să revin la cei care mi-au dat votul lor: membrii USR. Am decis să cer o confirmare a încrederii membrilor în perioada imediat următoare. Vom organiza o consultare online a tuturor membrilor USR. Această consultare e cu demisia mea pe masă. Vom decide împreună, ca întotdeauna, ca un partid democratic dacă şi cum mergem mai departe.

Avem alegerile locale de pregătit, maratonul nostru pentru schimbarea României va continua oricum. Membrii USR vor decide dacă eu sunt cel potrivit să rămân liderul acestei echipe sau rămân doar un om din pluton şi organizăm iar alegeri şi Congres".