Deputaţi ai Platformei DA şi PAS au înaintat o moţiune simplă împotriva politicilor Ministerului de Externe

Parlamentul R. Moldova
Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Deputaţi ai Platformei DA au înaintat joi, 13 februarie, în plenul Parlamentului o moţiune simplă asupra politicilor efectuate de către Ministerul de Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE), inclusiv a „declaraţiilor iresponsabile” ale ministrului Aureliu Ciocoi privind rolul armatei ruse în războiul de pe Nistru.

„Noi nu avem nevoie de o politică externă aşa-numită „echilibrată”, care să promoveze interesele străine şi de conjunctură. Noi avem nevoie de o politică externă consecventă, consistentă şi predictibilă, care să promoveze doar interesele naţionale ale ţării noastre, în care integrarea europeană este obiectivul strategic major, deopotrivă cu stabilirea şi promovarea colaborări cu toate statele, în baza principiilor fundamentale ale dreptului internaţional.

Nu factorul geografic sau militar trebuie să determine poziţia noastră faţă de un stat sau altul, ci interesele noastre naţionale faţă de acestea”, se arată în textul moţiunii semnat şi de deputaţi ai fracţiunii PAS.

În concluzie, parlamentarii au cerut audierea ministrului Aureliu Ciocoi „în legătură cu poziţia MAEIE care se referă la evenimentele din 1992” şi să fie aduse explicaţii parlamentarilor, veteranilor de război, cât şi întregii societăţi vis-a-vis de „poziţia Republicii Moldova pe plan internaţional faţă de problema regiunii transnistrene şi implicit faţă de conflictul de pe Nistru”.