Democraţii americani ameninţă că nu vor participa la discursul lui Netanyahu din Congresul SUA

Premierul israelian Benjamin Netanyahu  alături de Barack Obama.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu  alături de Barack Obama. (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Zeci de congresmeni americani au ameninţat că nu vor participa la discursul pe tema Iranului, pe care îl va susţine luna viitoare premierul israelian Benjamin Netanyahu în Congresul SUA, în semn de protest faţă de vizita oficialului israelian la Washington.

POLITICO a raportat marţi că congresmenii şi consilierii au declarat că democraţii din Camera Reprezentanţilor “ameninţă în privat” că vor sări peste discursul lui Netanyahu din 3 martie.

Luna trecută, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, l-a invitat pe liderul israelian să discute despre impunerea de sancţiuni suplimentare împotriva Iranului în cadrul unei sesiuni reunite a Congresului.

Invitaţia a fost făcută în ciuda ameninţărilor preşedintelui american Barack Obama de a se opune unei legislaţii privind aplicarea de noi sancţiuni împotriva Iranului, care se află în negocieri cu marile puteri în vederea încheierii unui acord nuclear final.

Casa Albă a anunţat că Obama nu se va întâlni cu Netanyahu în Washington luna viitoare.

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat că nici secretarul de stat John Kerry nu se va întâlni cu liderul israelian, a raportat POLITICO.

Vicepreşedintele american Joe Biden ar putea la rândul său să lipsească de la discurs, dar biroul acestuia nu a comentat încă în legătură cu intenţiile sale. Biden, care este preşedinte al Senatului, ar trebui să stea alături de Boehner în spatele podiumului atunci când liderii străini susţin discursuri.

Mulţi democraţi, incluzând câţiva membri evrei, se gândesc de asemenea să lipsească de la discursul lui Netanyahu.

Netanyahu, care se opune unui acord nuclear cu Iranul, a încercat în repetate rânduri să convingă congressmanii americani să voteze în favoarea unor sancţiuni suplimentare împotriva Teheranului.

În acelaşi timp, Comitetul Americano-Israelian pentru Afaceri Publice susţine vizita premierului israelian şi i-a încurajat pe toţi membrii Congresului “să participe la acest discurs important.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe