Israelul în stare de alertă după ameninţarea de război din partea Iranului



Rachetă iraniană Fateh-110.
Rachetă iraniană Fateh-110. (Captură Foto)

Nordul Israelului s-a aflat în cursul nopţii de marţi în stare de alertă ridicată din cauza unui posibil răspuns militar iranian la atacul aerian israelian desfăşurat duminică.

Israelul a atacat duminică un convoi Hamas, incident în cadrul căruia au fost omorâţi mai mulţi oficiali seniori iranieni şi ai Hezbollah. Iranul a avertizat Israelul să se aştepte la “trăsnete nimicitoare”.

După o evaluare a securităţii, forţele de apărare israeliene au închis o porţiune a drumului dintre Avivim şi Dovev, un drum care se întinde de-a lungul graniţei libaneze.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul apărării Moshe Ya’alon şi ministrul de externe Avigdor Liberman au ţinut o sesiune specială de discuţii în cursul zilei de marţi, pentru a discuta situaţia din nordul Israelului.

Jihad Mughniyeh, fiul şefului Hezbollah Imad Mughniyeh, a fost ucis în atacul aerian de duminică în sectorul sirian al Înălţimilor Golan. În atac au mai fost ucise alte 11 persoane, printre care 6 iranieni, unul dintre fiind generalul Muhammad Allahdadi din Gărzile Revoluţionare. O altă figură cheie ucisa în atac a fost identificată ca Muhammad Issa, şeful operaţiunilor Hezbollah în Siria şi Irak.

Sursele ale serviciilor secrete occidentale au declarat în această săptămână că Mughniyeh plănuia o serie de atacuri teroriste din Siria împotriva Israelului.

Muhammad Ali Jafari a fost citat marţi de agenţia iraniană Fars afirmând: “Gărzile Revoluţionare vor lupta până la distrugerea regimului Sionist”, adăugând că luptătorii iranieni nu se vor odihni până când Israelul “nu este şters complet de pe harta geopolitică.”

Şase membri Hezbollah au murit în acel atac iar Teheranul a jurat că va lovi înapoi.

“Nu ne-am aşteptat la rezultatul de faţă, în termeni ai statutului celor ucişi, şi cu siguranţă nu în privinţa generalului iranian. Am crezut că atacăm o unitate terestră inamică care se îndrepta să desfăşoare un atac lângă frontieră. Am intrat în alertă, am zărit vehiculul, l-am identificat ca aparţinând inamicului şi am tras”, a citat Reuters o sursă israeliană nenumită.

În ciuda afirmaţiilor acelei surse anonime, Israelul nu a confirmat faptul că a desfăşurat lovitura aeriană respectivă.

Dar Netanyahu a spus că Israelul nu va renunţa la dreptul său de a se apăra împotriva celor care doresc să răspândească teroare şi alte forme de atac împotriva cetăţenilor săi sau a teritoriului său.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.