Demilitarizarea CIA după David Petraeus

David Petraeus.
David Petraeus. (Spencer Platt / Getty Images)
Epoch Times România
20.11.2012

De la o Agenţie Centrală de Inteligenţă axată mai mult pe antiterorism se va reveni la o CIA mai concentrată pe culegerea şi analizarea informaţiei. Plecarea lui Petraeus va accelera probabil o schimbare de registru aflată în scenariu, dar pe care evenimentele din ultimul timp o precipită. CIA ar trebui să ucidă mai puţin şi să spioneze mai mult cum spunea un predecesor al generalului David Petraeus, notează marţi într-un editorial ziarul ABC.

Petraeus a fost numit director al CIA în septembrie 2011 pentru a trece peste o etapă în care lupta împotriva Al-Qaeda, în orice punct al lumii, devenise principala sa prioritate. Capacitatea generalului de a elabora metode proprii de contrainsurgenţă, aplicate de trupele sale în Irak şi apoi în Afganistan, erau o carte de vizită care îl prezentau drept persoana cea mai nimerită pentru a culmina sarcina, lansată de CIA în 2001, stabilind noi metode operative pentru un viitor în care extraordinarul avea să devină rutină, iar agenţia se putea întoarce la echilibrul intern al funcţiilor.

Drone, la vedere - Urgenţa schimbării era impusă de mai multe elemente. Unul dintre acestea era că succesul campaniei avioanelor teleghidate era din ce în ce mai chestionat de instanţele internaţionale şi de opinia publică americană, cel puţin în privinţa lipsei de ‘accountability'. Acest lucru a obligat Administraţia Obama să scoată atacurile dronelor din secretismul absolut (deja admisese existenţa lor, la modul generic). Cu cât mai puţin acoperite erau operaţiunile, cu atât mai mică era responsabilitatea CIA, care avea să treacă în responsabilitatea forţelor armate.

Eşecul de la Benghazi - Un alt element care face evidentă nevoia de a nu mai pune accentul pe acţiunile paramilitare sub acoperire şi a concentra mai mult eforturile pe tradiţionala misiune a serviciilor secrete sunt cele întâmplate la Benghazi. Potrivit analistului David Ignatius, atacul asupra consulatului american din Benghazi a scos în evidenţă această problemă. Agenţii CIA s-au ocupat în Libia cu alte treburi (recuperarea arsenalului militar al generalului Gaddafi, sau cu misiuni de securitate), nu au putut culege informaţii despre ceea ce avea să se întâmple, iar vizibilitatea lor pentru implicarea în această activitate semi-publică i-a transformat într-o ţintă uşoară pentru terorişti.

Informaţia - Marile provocări ale CIA în acest moment sunt chestiunile legate de informaţii, cum notează analistul american. Care este capacitatea nucleară reală a Iranului? Cum va evolua războiul civil din Siria? De ce China îşi modernizează atât de repede armata? Care este obiectivul nord-coreeanului Kim Jong-Un? 'Focarul antiterorist a ţinut pe linia de plutire moralul la Langley' [sediul CIA], într-o perioadă în care s-au succedat cinci directori în opt ani. Este timpul pentru o schimbare de direcţie (...) Casa Albă nu va cere niciodată un atac paramilitar asupra Chinei', conchide el.

Moştenirea lui Petraues - Acest lucru nu pune sub semnul negativ cele 14 luni ale conducerii lui Patraeus, este însă o perioadă prea scurtă de timp (chiar dacă l-a depăşit pe George H. W. Bush, care condus agenţia doar un an) pentru a-i pune sub chestiune gestionarea. Paul Pillar a explicat, în Foreign Policy, că Petraeus a evitat cel puţin două greşeli: nu şi-a adus pleiada de ajutoare cu care s-a înconjurat în armată, a menţinut un profil mai discret deşi era un personaj de notorietate... În orice caz, înlocuirea sa duce la arderea unor etape, dar în direcţia cea bună.

Scandalul care a dus la demisia lui Petraeus, dincolo de o schimbare a conducerii, a readus în atenţie dezbaterea privind o strategie de securitate sprijinită de Barack Obama, odată cu venirea sa la Casa Albă. După atentatele de la 11 septembrie, agenţii au fost primii trimişi în Afganistan. CIA este acum un element esenţial al unei strategii în care primează operaţiunile speciale şi atacurile cu drone asupra invaziilor terestre. Numirea în fruntea CIA a generalului Petraeus, marele strateg al contrainsurgenţei, a fostul punctul culminant al acestei direcţii. Dar în al doilea mandat al său, preşedintele Obama trebuie să-şi remanieze echipa externă şi cea de securitate. Va fi o ocazie pentru a demilitariza CIA care trebuie de-acum încolo să se concentreze mai mult pe serviciul său de 'inteligenţă'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor