Demetriade (TAROM): Am rămas mult în urmă cu implementarea planului de management

Avion al companiei române Tarom.
Avion al companiei române Tarom. (www.tarom.ro)

TAROM a acumulat în ultimii ani pierderi de peste 180 de milioane de euro.

Noul director executiv al TAROM, Nicolae Demetriade, a declarat, joi, Agenţiei r/News că rezultatele companiei de pe primele cinci luni nu sunt cele aşteptate. În plus, există mai multe puncte prevăzute în planul de management al TAROM, asumat în urmă cu mai puţin de un an, care nu au fost îndeplinite, deşi aveau ca termen limită luna iulie.

Rezultatele pe primele cinci luni nu sunt la nivelul celor care ne-am fi aşteptat. Dacă analizăm strict veniturile din transportul de pasageri şi factorii care au determinat unele reduceri de costuri, corelate cu alţi indicatori fizici, înţelegem că am rămas mult în urmă cu implementarea planului de managment, motiv pentru care Consiliul de Administraţie a hotărât ca eu să mă integrez în managmentul executiv”, a menţionat Demetriade.

Managementul privat de la TAROM avea în plan pentru următorii trei ani reanalizarea rutelor şi recâştigarea pieţelor de transport aerian pe care compania a operat, dar şi-a întrerupt activitatea, din diverse motive.

Conducerea companiei avea totodată în vedere şi vânzarea sau închirierea unor aeronave, pentru a aduce venituri în plus. Erau în plan şi creşterea productivităţii companiei, prin majorarea numărului de ore de zbor, dar şi a numărului de călători transportaţi şi reducerea cu 10% a personalului.

Potrivit lui Demetriade, schimbările care au intervenit în aceşti ani au tulburat mult atât echilibrul financiar cât şi încrederea personalului în deciziile unor conducători. Directorul executiv al companiei spune că pierderile de peste 180 de milioane de euro acumulate în ultimii cinci ani de TAROM sunt o sursă de îngrijorare legitimă.

”Pierderile acumulate în ultimii cinci ani sunt o sursă de îngrijorare legitimă. Redresarea unei companii aeriene nu se face la un moment dat şi nu prin câteva măsuri administrative. Este necesar un efort permanent din partea întregii echipe”, a adăugat şeful TAROM.

Legat de planurile la conducerea companiei, şeful TAROM spune că ”este timpul să avem o companie care să desfăşoare un business orientat spre piaţă şi care să devină eficientă în cel mai scurt timp”.

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM a fost înfiinţată în 1954. În prezent, compania are zboruri către 42 de destinaţii din care nouă sunt interne. Compania a transportat anul trecut circa 2 milioane de pasageri şi are 2.100 de angajaţi.

TAROM a încheiat anul trecut cu o pierdere de 232 milioane lei. Prin planul de management, conducerea companiei estimează că TAROM va intra pe profit abia din 2015. Compania are o flotă de 24 de avioane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie