Aurelian Dochia: Nu am crezut niciodată în povestea managementului privat. Nu este o soluţie pentru companiile de stat

Epoch Times România
26.06.2013

Analistul economic Aurelian Dochia a declarat, marţi, pentru agenţia r/News că managementul privat nu este o soluţie pentru companiile de stat cu probleme. În opinia sa, viziunea managementului privat este total diferită de cea a instituţiilor publice.

„Nu am crezut niciodată în povestea asta a managementului privat. Am şi scris în momentul în care s-a lansat că nu poate să ducă la nimic, rezultatul nu poate să fie decât asta. În cazul în care avem un management care într-adevăr vrea să facă performanţă, riscă să intre în conflict cu alte interese. Companiile de stat sunt un ghem de interese diverse, dincolo de interesele de performanţă economică şi financiară. Sunt întotdeauna interese care se îmbină şi inevitabil ele intră în conflict.”

Aurelian Dochia spune că, în România, managerul privat, indiferent cine este el, va sfârşi întotdeauna aliniindu-se uneia dintre tabere în conflictul intereselor, mai devreme sau mai târziu părăsind compania.

Referindu-se la scandalul de la Tarom, cel în care CEO-ul companiei, Christian Heinzmann, acuză Ministerul Transporturilor pentru că a fost forţat să semneze un document prin care durata contractului său a fost redusă la un an, Aurelian Dochia crede că cea care va avea cel mai mult de suferit este compania.

“Este o companie care este în suferinţă de foarte multă vreme. Astfel de întâmplări nu fac decât să accelereze declinul. Era o şansă să vină cineva cu un proiect de restructurare foarte serios şi să încerce să pună pe picioare compania. În condiţiile astea probabil că vom discuta de pierderi la Tarom şi anul asta, şi anul viitor, ş.a.m.d..”, a adăugat Dochia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor