Decoraţiuni interioare vintage. Stilul fără vârstă

A. D.
12.05.2015

Alegerea stilului vintage în amenajare şi decorare va crea în casă dumneavoastră un univers retro, o ambianţă specială, chiar nostalgică. Un design interior cu amprenta vintage trebuie să coincidă cu personalitatea dumneavoastră, să aibă piese de mobilier de o înaltă calitate şi o lucrătură aparte. Cu toate acestea, nu trebuie să renunţaţi la simplitate şi să păstraţi o îmbinare armonioasă între vechi şi nou.

Când spunem vintage, ne ducem mereu cu gândul la ceva vechi, la clasicele târguri cu obiecte specifice. Anticarii mereu vă vor prezenta mobilierul vintage ca pe o piesă de artă. Numai ei ştiu să îl pună în lumină şi să îi arate adevărata sa valoare. În ziua de azi există zeci de astfel de magazine care oferă mobilier şi decoraţiuni vintage, readuse la viaţă pentru a înfrumuseţa casele celor cărora le plac aceste decoraţiuni unice..

Trebuie specificat că există vintage de influenţă franceză şi cel britanic.

Vintage-ul francez

Se caracterizează prin utilizarea mobilierului cu finisaj alb, a broderiilor, a motivelor florale pictate pe piesele de mobilă, oglinzile cu rame aurii sau argintii, uzate, fotografii alb negru sau sepia în rame din lemn, casete de bijuterii, ceasuri şi cufere vechi.

Toate acestea sunt puse în evidenţă de candelabre şi sfeşnice, de asemenea, cu un aspect învechit. Pentru a împrospăta atmosfera, din loc în loc trebuie puse vase cu flori, chiar şi ghivece, dacă amenajarea permite acest lucru. Un alt cuvânt cheie în aceste ambiente este "diafan". Printurile cu flori, cromatica bazată pe lila, verde mentă, galben pai, roz piersică vor fi în combinaţie perfectă cu mobilierul şi pereţii de un alb imaculat. Porţelanurile, sticla, cărţile vechi şi dantela sunt, de asemenea, elemente recomandate de către designerii de la studioul de design Studio Insign.

Vintage-ul de influenţă britanică

Este la polul total opus. Atmosfera este mult mai masculină, fiind, de fapt, un melanj de sporturi şi hobby-uri britanice cu piese din piele şi lemn masiv. Şi, parcă pentru a arăta clar influenţa, accesoriile şi draperiile cu steagul Marii Britanii se regăsesc în multe decoruri. Canapelele din piele cu aspect uzat, cuferele mari din lemn şi metal cu accesorii de asemenea din piele, rachetele de tenis, crosele de golf sau cizmele de călărie se integrează perfect în amenajările vintage. Piesele pot proveni de oriunde, de pe nave eşuate, din călătoriile bunicului, din anticariate. Dar, designerii contemporani au creat şi foarte multe obiecte şi piese de mobilier care au un aspect vintage obţinut prin diferite tehnici industriale, tocmai pentru a reda acest stil.

Vintage nu înseamnă, în niciun caz, second-hand, aşa cum foarte mulţi sunt tentaţi să creadă. Confuzia provine de la înţelegerea greşită a termenului. Da, vintage înseamnă vechi, însă vintage înseamnă, în acelaşi timp şi calitate. Stilul vintage se caracterizează prin piese a căror valoare şi calitate au rămas neschimbate în timp. Aşadar, diferenţa dintre magazinele second hand şi cele vintage este sau ar trebui să fie făcută de valoarea lucrului vechi. Cei care se ocupă de comerţul cu obiecte vintage sunt colecţionari şi nu vânzători de lucruri purtate sau folosite. Ei selectează şi apreciază lucrurile vechi, de calitate superioară: un scaun Bertoia din anii 50, obiecte de mobilier din epoca Victoriană etc. Ceea ce presupune că obiectele vintage nu sunt deloc ieftine - aşa cum majoritatea românilor sunt tentaţi să creadă, acesta fiind o altă concepţie greşită legată de moda vintage.

Decoraţiuni interioare vintage. Alegerea materialelor textile

Pentru stilul vintage se vor alege cu prioritate ţesături din in, bumbac şi în general materiale naturale. Puteţi apela la tapet din mătase cu model floral, perdele şi draperii mate sau transparente, covoare groase şi pufoase din lână care să atenueze zgomotele paşilor. Va trebui numai să îmbinaţi şi să asortaţi cu grijă culorile şi ţesăturile.

Decoraţiuni interioare vintage. Alegerea mobilierului

Mobila potrivită stilului vintage va fi, neapărat, confecţionată din lemn masiv, cu inserţii preţioase şi patinată de vreme. Se găseşte mai greu şi la preţuri destul de mari.

Decoraţiuni interioare vintage. Alegerea obiectelor de decor

Obiectele de decor vor fi şi ele în stil vechi şi armonizate cu mobilierul, culorile şi materialele. În loc de lustre sunt folosite candelabre. Sfeşnicele pentru lumânări vor fi din fier. Oglinzile vor avea rame bogate, eventual vopsite în auriu. Tablourile sau fotografiile (alb-negru), cărţile vechi, feţele de masă brodate, o blană naturală aruncată în faţa unui şemineului, o lumină difuză - toate acestea vor întregi atmosfera retro.

Pentru a crea atmosfera boemă, dată de stilul vintage, care păstrează aparenţa unui timp din trecut, este recomandat să întreţineţi o dezordine studiată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor