Declaraţie a Parlamentului RM: Rusia interesată să manipuleze votul moldovenilor

Kremlin (Alexander Nemenov/Getty Images)
Ştefan Sârbu
08.02.2018

În prima şedinţă a sesiunii de primăvară 2018, Parlamentul Republicii Moldova a condamnat atacurile provenite din Federaţia Rusă asupra securităţii informaţionale naţionale şi amestecul abuziv al unor entităţi ruse în activitatea politică din Republica Moldova.

Potrivit unei declaraţii adoptate, blocajele impuse exportatorilor moldoveni, denigrările lansate la adresa R. Moldova şi a cetăţenilor săi, hărţuirea politică a oficialilor moldoveni, inclusiv a unor reprezentanţi ai Parlamentului şi Guvernului ar reprezenta implicarea făţişă a politicului de la Moscova şi chiar a unor instituţii ruse în politica RM şi ar indica o atitudine provocatoare şi neprietenoasă.

Documentul legiuitorilor este un răspuns la o declaraţie de acum două săptămâni a Dumei de Stat din Federaţia Rusă, prin care forul legislativ rusesc protestase împotriva noii legislaţii moldoveneşti ce restricţionează retransmiterea unor programe ruseşti pe teritoriul R. Moldova.

”Parlamentul Republicii Moldova constată, de asemenea cu îngrijorare, implicarea unor entităţi ale Federaţiei Ruse în activitatea politică din Republica Moldova, prin patronarea unor partide politice şi mişcări extremiste. Această îngrijorare este cu atât mai mare într-un an electoral, când tot mai multe acţiuni ale partidelor menţionate indică foarte clar o intenţie de implicare a unor factori interesaţi din Federaţia Rusă în alegerile care vor avea loc în Republica Moldova la sfârşitul acestui an şi manipularea votului pe care urmează să îl dea moldovenii”, se mai arată în declaraţie.

Parlamentul moldovean a mai ţinut să semnaleze că propaganda rusă, s-a transformat într-un veritabil instrument de denigrare a R. Moldova care în loc să fie stopat, s-a agravat în ultimul an şi a luat suplimentar forma de promovare a partidelor satelit pe care serviciile secrete de la Moscova le deţine şi gestionează în R. Moldova.

Documentul face totodată apel către înalţii decidenţi politici ai Rusiei să intervină pentru a stopa toate abuzurile şi campaniile de denigrare a R. Moldova, încetând orice formă de sprijinire a partidelor politice moldoveneşti (adică a socialiştilor), menţionând că finanţarea lor din surse externe este ilegală, la fel ca şi susţinerea acestora prin alte modalităţi.

Atât liberal-democraţii, cât şi liberalii care au votat declaraţia nu au ascuns însă faptul că plasează decizia democraţilor de a răspunde declaraţiei ruse în categoria unor gesturi ce fac parte din „jocuri politice” ordinare, toate partidele din Parlament fiind deja în mod serios preocupate de campania pentru viitorul scrutin.

Menţionăm că formaţiunile PSRM şi PCRM au boicotat şedinţa de joi a Parlamentului pentru a nu vota declaraţia dar şi din motivul că unele iniţiative legislative ale PCRM-ului nu au fost incluse pe ordinea de zi. Deputata PL Alina Zotea a precizat că unii deputaţi PD din Găgăuzia, dar şi foşti comunişti nu au susţinut declaraţia, ieşind stânjenitor din sală, votul liberalilor fiind decisiv în adoptarea documentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor