Decizie oficială: ALDE a băgat "divorţ" de PSD, iese de la guvernare şi votează moţiunea de cenzură

Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Epoch Times România)

ALDE a decis, oficial, să iasă de la guvernare. Mai mult, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu va vota moţiunea de cenzură care va fi depusă de PNL împotriva Cabinetului Dăncilă. În acelaşi timp, ALDE - alături de Pro România - a renunţat la candidatura lui Tăriceanu pentru Cotroceni şi îl va susţine pe Mircea Diaconu.

"Şedinţa delegaţiei Permanente s-a încheiat şi câteva decizii s-au luat pe care doresc să vi le anunţ. În prealabil am să vă informez în mod oficial că azi dimineaţă, la ora 10, am avut o întâlnire cu doamna premier Dăncilă în calitatea dânsei de preşedinte al PSD-ului înconjurată de câţiva colegi şi eu am fost la această întâlnire însoţit de o parte de colegii din conducerea partidului pentru a discuta în legătură cu salvarea situaţiei, adică cu rămânerea sau părăsirea coaliţiei de guvernare. Am aşteptat de la doamna prim-ministru să îmi spună dacă are în vedere un plan articulat pentru relansarea guvernării care să presupună mai multe componente şi anume un nou program de guvernare care ar fi urmat să fie aprobat de Parlament, o echipă guvernamentală restructurată, un numar de secretari de stat redus la jumătate, cu cabinetele diminuate corespunzător în aşa fel încât să uşurăm aparatul administrativ, o proiecţie pentru rectificarea bugetară de anul acesta, pentru că în mod normal în noiembrie va trebui făcută o nouă rectificare bugetară, ţinând cont că cea din luna august este una nesustenabilă", a declarat Tăriceanu.

Şeful ALDE a mai invocat şi abordarea unor probleme "pe care nu putem să le ignorăm", cum ar fi percepţia publică legată de slaba competenţă a Guvernului şi a administraţiei.

"Toate aceste întrebări pe care le aveam şi la care aşteptăm un răspuns favorabil în sensul în care se cosmetizează necesitatea acestor măsuri astfel încât guvernarea să poată continua dând oamenilor din partid şi cetăţenilor speranţa îndreptării lucrurilor, din păcate, nu am avut niciun fel de contrapropunere. În aceste condiţii i-am spus doamnei prim-ministru că voi merge în faţa delegaţiei permenante, în faţa colegilor mei aşa cum am făcut şi le voi prezenta situaţia exact cum este, şi colegii au luat hotărârea de a renunţa la continuarea guvernării împreună cu PSD. Sigur că nu este o decizie uşoară, însă eu cred că guvernarea nu poate să rămână în reperele defensive în care a funcţionat până acum.

Noi nu putem să cauţionăm în continuare măsuri care nu au o bază corectă, cum a fost Ordonanţa 114, unde am avertizat asupra efectelor negative şi au fost adăugate o serie de prevederi care nu fuseseră convenite împreună. Nu putem să mergem mai departe cu construcţii bugetare care, constatăm după jumătate de an de exerciţiu bugetar, că nu pot să se deruleze aşa cum ne-am imaginat pentru că imaginaţia este liberă, dar realitatea este constrângătoare. În fine, nu putem să cauţionăm în continuare măsuri cu care nu suntem de acord şi acest lucru l-am constatat atât la nivel local, căci coaliţia a funcţionat slab şi defectuos, cât şi la nivel central", a precizat Tăriceanu.

Liderul ALDE susţine că a încercat vreme îndelungată să crediteze această guvernare pentru că a considerat că este nevoie de o anumită stabilitate politică şi nu are nici obiceiul să facă opoziţie în cadrul Executivului.

"De aceea cred că este mai corect astăzi să ne despărţim civilizat şi să urăm PSD-ului şi doamnei prim-ministru misiune cât mai uşoară în continuare, dar noi vom trece în opoziţie cu tot ceea ce presupune acest lucru. Vă anunţ, de asemenea, că am renunţat la candidatura la prezidenţiale pentru a nu se mai spune că intenţia pe care am manifestat-o de a părăsi coaliţia este bazată pe decizia PSD-ului de a desemna un candidat la prezidenţiale, pentru noi cei din ALDE, mai importantă decât candidatura la prezidenţiale este viitorul politic al ALDE şi ca atare am hotărât să iau această decizie de a renunţa la candidatura la prezidenţiale, care în felul acesta nu mai poate să greveze în niciun fel analiza sau judecata celor din PSD, sau a dvs, în legătură cu motivele părăsirii coaliţiei de guvernare. Totodata, luni, în prima zi de funcţionare a Senatului, îmi voi anunţa demisia oficială din funcţia de preşedinte al Senatului. ", a afirmat Tăriceanu.

În acelaşi timp, preşedintele ALDE a anunţat şi decizia de a-l susţine în cursa pentru Cotroceni pe Mircea Diaconu.

"În continuarea şedinţei de astăzi le-am propus colegilor mei să susţinem un candidat independent la Preşedinţia României în persoana lui Mircea Diaconu, având în vedere că opinia publică aşteaptă un preşedinte care să fie al tuturor românilor şi nu cel sprijinit de un partid politic care îl ştampilează ca fiind candidatul partidului, care îi dă susţinerea condiţionat, faţă de care candidatul are anumite obligaţii şi care, odată ajuns la Cotroceni, nu îşi poate renega trecutul politic şi aduce cu el simpatiile şi antipatiile politice ale partidului din care face parte.

Cred că este nevoie de un candidat independent care să se adreseze tuturor românilor. Mircea Diaconu ne-a spus că are nevoie de un sprijin logistic şi suntem dispuşi să i-l acordăm pentru a-şi putea strânge semnăturile sau de a derula campania de alegeri prezidenţiale, fără ca acest lucru să presupună ceva mai mult. Rămâne cu statutul de independent şi sigur că dacă sprijinul pe care i-l putem acorda este considerat de Mircea Diaconu util, este foarte bine.

Am discutat acest lucru evident şi cu Pro România, cu preşedintele partidului, Victor Ponta, care şi el s-a declarat de acord să dea această susţinere pentru Mircea Diaconu şi, în acest scop, colegii şi-au dat astăzi acordul pentru constituirea unei alianţe electorale din care să facă parte ALDE şi Pro România pentru sustinerea candidaturii lui Mircea Diaconu, căruia pe această cale îi urez succes. Sigur că e un efort mare de făcut pentru strângerea celor 200.000 de semnături şi nu numai – tot ceea ce presupune logistica unei campanii electorale prezidenţiale. Ştiţi că este un exerciţiu extrem de complicat, dar Mircea Diaconu văd că are această dorinţă, această intenţie, este mobilizat, şi este foarte bine, pentru această bătălie importantă", a punctat Tăriceanu.

Declaraţiile integrale în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne