Decizie fără precedent: PSD, obligat de protestatari în instanţă să dea socoteală pentru banii publici cheltuiţi

Liviu Dragnea la Inalta Curte
Liviu Dragnea la Inalta Curte (Epoch Times România)

Partidul Social Democrat trebuie să facă publice sumele de bani pe care le-a primit de la bugetul de stat în anii 2016-2018 şi rapoartele detaliate cu privire la la modul în care au fost cheltuiţi aceşti bani, decizie luată de Tribunalul Iaşi în urma unei acţiuni a grupului civic Reset.

Grupul civic Reset a adresat către PSD trei cereri în baza Legii 544/2001, în data de 11 februarie 2019, privind subvenţiile încasate de PSD şi modul în care au fost cheltuite.

"Ideea a apărut în contextul majorării exagerate a subvenţiilor acordate de stat partidelor politice. Cum PSD era la momentul respectiv cel mai mare partid din România, cea mai consistentă felie a revenit acestuia.

De asemenea, existau în spaţiul public nenumărate semnale că ziarişti şi realizatori de emisiuni din trusturile de presă 'prietene' erau plătiţi regeşte din aceste subvenţii pentru a lăuda realizările 'măreţe' ale PSD şi a ataca opoziţia.

Următorul pas a fost să trimitem cererile 544 pentru a afla exact cum au fost cheltuite sumele uriaşe atribuite din bani publici printr-o lege promovată şi votată tocmai de PSD. Cum PSD nu s-a sinchisit să ne răspundă, am acţionat în instanţă", a transmis Reset.

Decizia Tribunalului Iaşi nu este însă definitivă.