Decizia CCR care a spart "Binomul". Macovei: Nu este clară pe tema retroactivităţii, va crea haos în Justiţie

Discuţiile pe tema deciziei CCR privind interceptările sunt încă aprinse. Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei şi-a exprimat îngrijorarea că decizia CCR nu este clară privind tema retroactivităţii şi duce la interpretări diferite în rândul judecătorilor.
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10 (Eugen Horoiu)

Decizia CCR care a spart "Binomul" nu este clară pe tema retroactivităţii şi poate declanşa un adevărat haos în Justiţie, a avertizat fostul ministru de Justiţie Monica Macovei.

"Interpretarea diferită a unei decizii a Curţii Constituţionale care nu e clară cu retroactivarea crează un haos în justiţie sau crează interpretări diferite şi soluţiile vor fi diferite. Fiecare judecător va decide, or exact previzibilitatea justiţiei este un exemplu de drept al omului pentru că omul are dreptul la o justiţie previzibilă, nu la loterie. Depinde la ce judecător nimeresc", a declarat, la postul B1 TV, Monica Macovei, citată de Mediafax.

Fostul ministru a făcut referire şi la interpretarea unuia dintre membrii CCR, Daniel Morar, potrivit căruia interceptările care au trecut de camera preliminară rămân legale.

În acelaşi timp, Macovei a trecut în revistă şi de interpretarea dată de judecătorul CSM Cristi Danileţ, în opinia căruia toate interceptările făcute până acum de SRI rămâne în picioare pentru că au fost efectuate în baza unei legi care nu era încă declarată neconstituţională, însă problema este la mandatele aflate în curs, care nu mai sunt valabile din momentul publicării deciziei CCR.

Potrivit şefei M10, nu fac niciodată urmărire penală, SRI asigurând de ani de zile doar suportul tehnic. Implicarea SRI a început după identificarea în strategia de siguranţă naţională a corupţiei ca pericol la siguranţa naţională, a adăugat Macovei, dând exemplul Ucrainei, care a fost "foarte uşor de cucerit fiind coruptă".