Traian Băsescu propune soluţii pentru problema interceptărilor: "Aceasta ne va garanta că năravurile vechi nu se vor întoarce niciodată"

În opinia fostului preşedinte, cea mai eficientă soluţie pentru rezolvarea problemei interceptărilor este ca platforma de interceptare a comunicaţiilor să fie scoasă cu tot cu personal din structura SRI.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

În contextul tumultului iscat de decizia prin care CCR a privat SRI-ul de dreptul de a face înregistrări în dosarele penale, fapt care a determinat-o pe şefa DNA să ceara 10,4 milioane de euro pentru echipamente şi angajări, fostul preşedinte Băsescu opinează că problema este foarte simplu de rezolvat.

În opinia lui Băsescu există două variante pentru rezolvarea problemei, cea mai democratică dintre ele fiind scoaterea din structura SRI a platformei de interceptare - cu tot cu personal - şi constituirea unei entităţi independente conduse de judecători şi procurori, care să aprobe mandatele de interceptare.

"Avem 2 variante:

- Una de mijloc, prin partajarea platformei existente către toate instituţiile cu atribuţiuni de supraveghere tehnică. Este o soluţie de moment, mult mai riscantă decât cea de până acum şi care nu peste mult timp va trebui schimbată.

- Alta, fundamental democratică. Asta înseamnă scoaterea din structura SRI a platformei de interceptare a comunicaţiilor, cu tot cu personal, constituirea unei entităţi independente conduse de judecători şi procurori numiţi de CSM şi asociaţiile magistraţilor, singurii care vor putea aproba mandatele de interceptare şi punerea lor în aplicare.

Această a doua soluţie este aceea care ne va garanta că năravurile vechi nu se vor întoarce niciodată. Tentaţia puterii discreţionare, atunci când o ai, este mare şi în regimurile democratice.

Şi încă ceva. A doua soluţie nu implică şi costuri suplimentare consistente, dar necesită voinţă politică şi curaj.
Eu asta aş cere dacă astăzi aş fi preşedinte", scrie Băsescu pe Facebook.

Reamintim că, pe 16 februarie, Curtea Constituţională a decis că prevederea din Codul de Procedură Penală ce permitea serviciilor să facă interceptări în dosarele penale este neconstituţională. Detalii aici

Ulterior, pe fundalul temerilor că pleiada de corupţi, ajunşi după gratii în dosare bazate pe interceptări efectuate de SRI, vor cere revizuirea sentinţelor, judecătorii CCR au venit cu o nouă decizie, respectiv a declarat neconstituţionale prevederile de la art. 453 alin.(1) lit.f) din Codul de Procedură Penală. Practic, CCR a hotărât că decizia referitoare la interceptările SRI nu va putea fi invocată pentru revizuirea sentinţelor.

Miercuri, CCR a dat publicităţii şi motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţională prevederea din Codul de Procedură Penală ce permitea serviciilor să facă interceptări în dosarele penale, presa vuind, ulterior, că dosarele pe rol vor fi dinamitate, lucru pe care preşedintele CCR, Augustin Zegrean, îl infirmă. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

La rândul său, şeful SRI a declarat că decizia CCR va avea un impact cert asupra securităţii naţionale iar dosarele aflate în diferite faze ale justiţiei vor fi afectate; de asemenea, şefa DNA a susţinut că hotărârea Curţii va costa peste 10 milioane de euro de la buget, pentru achiziţionarea de echipament, sedii, angajare de personal.

Ca soluţie pentru rezolvarea problemei interceptărilor, ministrul Justiţiei a declarat joi seara, într-o conferinţă de presă, că va fi dată o ordonanţă de urgenţă care să reglementeze folosirea infrastructurii care este la SRI, dar cu eliminarea oricărei intervenţii umane din partea SRI şi cu implicarea exclusivă a procurorului şi a poliţiei judiciare, adică a acelor organe care sunt de cercetare penală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne