Decanul Facultatii de Medicina Oradea a demisionat din cauza acuzatiilor privind diplomele false

Epoch Times România
17.11.2008

Decanul Facultatii de Medicina si Farmacie Oradea, profesorul universitar Adrian Maghiar, si-a inaintat demisia din functie, luni, pe fondul acuzatiilor legate de eliberarea diplomelor universitare false, relansate la sfarsitul saptamanii trecute, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Mi-am inaintat demisia pentru ca sunt satul de presiunile care se fac asupra mea si care s-au acutizat in ultimele trei saptamani, de cand a inceput campania electorala. Nu mai accept sa ma compromita nimeni. Voi ramane profesor universitar si imi voi continua activitatea. Eu nu am fost implicat in niciun fel in povestea cu diplomele. Sper ca nu mi se poate reprosa nimic in activitatea profesionala, iar ancheta ARACIS (Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior -n.r.), care incepe in aceasta saptamana, imi va demonstra nevinovatia”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Adrian Maghiar.

Universitatea Oradea a anuntat, printr-un comunicat, ca rectorul Cornel Antal va emite, luni, o decizie prin care atributiile de conducere la Facultatea de Medicina vor fi incredintate unei persoane din cadrul facultatii, care va avea sarcina ca in perioada urmatoare sa organizeze alegeri partiale pentru functia de decan, ramasa vacanta.

Demisia decanului vine dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, Ministerul Educatiei si Cercetarii a informat ca 13 facultati de medicina si farmacie, printre care si cea din Oradea, fac obiectul unei anchete despre eliberarea de diplome de licenta fictive pentru cetateni italieni.

Pana acum au fost anchetate patru facultati de stomatologie din patru universitati, doua de stat si doua private, pentru eliberarea ilegala de diplome in beneficiul unor cetateni italieni care figurau fictiv ca fiind studenti in Romania, desi facultatile de stomatologie din Romania nu au forme de invatamant la distanta sau la fara frecventa.

Printre cele 13 universitati supuse anchetei se afla si Universitatea Oradea, iar investigatia a repus pe tapet si vechiul scandal legat de eliberarea de diplome de studii aprofundate aferent unor discipline care nici macar nu exista in Romania. Eliberarea acelor diplome a fost semnalata de fostul decan Mircea Ifrim, intrat in conflict cu familia Maghiar dupa indepartarea sa de la conducerea facultatii, si a ajuns obiect al unui dosar penal deschis de DNA pe numele fostilor rectori Teodor Maghiar si Traian Maghiar.

Rectorul Universitatii din Oradea, Cornel Antal, declara, sambata, pentru corespondentul MEDIAFAX, ca a pus la dispozitia DNA 26 de dosare ale unor studenti, in urma controlului declansat in luna mai de Ministerul Educatiei, in legatura cu diplomele de licenta eliberate fraudulos unor cetateni italieni.

Acesta afirma ca una dintre situatii se refera la Giovani Pelisari, care "a fost inmatriculat direct in anul trei de studii, fara sa aiba acceptul Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru echivalarea studiilor aferente primilor doi ani de facultate".

De asemenea, rectorul Universitatii din Oradea declara ca alti studenti italieni, din diversi ani de studii, "au fost depistati ca nu au sustinut testul de cunoastere a limbii romane", care este obligatoriu.

"Am dispus formarea unei comisii de examinare, cu cadre didactice de la Facultatea de Litere, si testarea tuturor studentilor straini care nu aveau atestatul de cunoastere a limbii", spunea Antal. Rectorul preciza ca, in urma scandalului declansat anul trecut cu privire la diplomele semnate de predecesorul sau in beneficiul unor studenti straini banuiti ca nu au urmat, in realitate, cursurile Facultatii de Medicina si Farmacie din Oradea, a dispus si verificarea constanta a prezentei la cursuri pentru toti studentii acestei facultati, romani si straini.

Cornel Antal declara ca, in urma acestor actiuni, "s-au retras de la studii ori au fost exmatriculati 11 studenti straini, toti fiind cetateni italieni". Acesta mai declara ca singurul control declansat la institutia pe care o conduce de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului in legatura cu diplomele de licenta eliberate fraudulos unor cetateni italieni, in specializari medicale, dateaza din luna mai a acestui an.

"Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), potrivit planului aprobat la inceputul anului 2008, desfasoara actiuni de control in toate cele 13 institutii de invatamant superior cu profil medical care functioneaza la nivel national. Controlul vizeaza trei directii: inmatricularea, mobilitatea si transferul studentilor straini in tara noastra, in vederea aplicarii normelor europene referitoare la statutul de cetatean UE sau non-UE", se arata intr-un comunicat al MECT remis, sambata, agentiei MEDIAFAX.

Potrivit MECT, in urma concluziilor rapoartelor la aceste verificari vor fi luate masurile administrative si legale pentru reglementarea domeniului sistemului de invatamant superior medical din Romania.

In luna februarie a anului trecut, DNA i-a pus sub invinuire pe Teodor Maghiar, fost rector al Universitatii Oradea in perioada 1991-2004, si pe fiul acestuia, Teodor Traian Maghiar, fost rector intre 2004-2007, sub acuzatia de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals intelectual, infractiuni soldate cu un prejudiciu echivalent cu suma de 24 de milioane de euro.

Concret, anchetatorii au stabilit ca "in 2000-2004, Teodor Maghiar a trimis la MEC, in mod repetat, situatii statistice continand date nereale privind numarul de studenti si al altor persoane admise la studii pe locuri fara taxa (masteranzi si doctoranzi - n.r.). Astfel, i-a indus in eroare pe functionarii Ministerului Educatiei, care au aprobat Universitatii Oradea fonduri mai mari decat cele cuvenite.

Prejudiciul adus bugetului se ridica la 784 miliarde de lei (vechi - n.n.), reprezentand diferenta dintre sumele care s-ar fi cuvenit Universitatii si sumele efectiv alocate de la buget". Pe langa aceasta suma, au constatat procurorii DNA, cu aproape 118 miliarde a pagubit statul in noiembrie 2004, prin acelasi procedeu, si Teodor Traian Maghiar.

Celalat capat de acuzare formulat de DNA arata ca Teodor Maghiar, in calitate de rector, si Doru Maghiar, ca prodecan la Medicina pana in anul 2004, au semnat pentru 26 de cetateni italieni diplome de "studii aprofundate" in discipline ca "naturopatie", "chiropraxie", "osteopatie", "posturologie" si "ergoterapie", inexistente in nomenclatorul specializarilor medicale din Romania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor