De Ziua Mondială a Mediului, în România s-a aşternut Noaptea Mediului: românii protestează în toată ţara

Demonstraţii în Bârlad, împotriva exploatării gazelor de şist, 22 martie 2012
Demonstraţii în Bârlad, împotriva exploatării gazelor de şist, 22 martie 2012 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Miercuri 5 iunie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Mediului. Societatea civilă continuă să ia atitudine în faţa distrugerii sistematice a naturii şi marchează această zi prin organizarea unor acţiuni de informare şi prin proteste în mai multe oraşe din ţară.

Legile ce ar trebui să apere dreptul cetăţenilor la un mediu curat nu numai că nu sunt respectate, ci sunt schimbate astfel încât poluatorii să îşi desfăşoare activitatea fără a fi deranjaţi. În centrul atenţiei se poziţionează dorinţa de a favoriza cât mai mult marile companii, a căror activitate dăunează mediului, în detrimentul interesului public.

Gazele de şist reprezintă un motiv de nemulţumire pentru oamenii din zonele unde acestea ar trebui să fie extrase. Protestele au loc în toată ţara împotriva deciziei autorităţilor de a da undă verde companiei americane Chevron pentru exploatare. La Bârlad oamenii au ieşit în stradă de nenumărate ori pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de proiectul gazelor de şist.

Şi la Vaslui oamenii sunt nemulţumiţi de atitudinea autorităţilor faţă de explorarea gazelor de şist deşi preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Buzatu sprijină acest proiect.

Experţii în domeniu spun că există riscuri în exploatarea gazelor de şist.

În lume, în zonele unde exploatarea gazelor de şist nu este interzisă, populaţia a început să se confrunte cu probleme din cauza faptului că apa, aerul şi solul au fost poluate. În Bulgaria, în urma protestelor oamenilor metoda a fost interzisă, la fel ca în Franţa, Elveţia şi regiuni din Germania, Spania sau o parte a Stelor Unite.

Locuitori din nord-estul Bulgariei protestează şi ei miercuri alături de cei români din toată ţara împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Demonstranţii se întâlnesc la punctul de frontieră de la Vama Veche.

Protestanţii de la frontieră vor trece graniţa pentru a se întâlni cu demonstranţii din Mangalia unde este programat un miting după amiază la orele 17.00.

O acţiune de solidaritate cu manifestanţii din România va avea loc şi la Sofia, de Ziua Mondială a Mediului, 5 iunie. Borislav Sandov, copreşedinte al Partidului Verzilor, a spus, că ei se solidarizează cu prietenii români care cer interzicerea gazelor.

Dacă doriţi să vă alăturaţi şi dvs. pentru a lua atitudine împotriva distrugerii mediului vă prezentăm mai jos lista completă a oraşelor unde vor avea loc proteste:

Bucureşti Piaţa Universităţii Statui: orele 16.00 – 21.00 expoziţie mediu, 18.00-20.00: miting

Cluj-Napoca (18.00): Piaţa Unirii (Tinerii Mânioşi)

Mangalia (17.00) Casa de Cultură

Iaşi (18.00) Parcul Copou (Organizator A.C.A.R)

Sibiu (17.00) Piaţa Mare

Oradea (18.00) Piaţa Unirii (Academia Civică)

Sighişoara (17.00) Piaţa Muzeului

Rădăuţi: (18.00) Parcul Central

Timişoara, Alba Iulia: campanii de informare stradală

Proteste de solidaritate în Bulgaria la graniţa Vama Veche şi Sofia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne