De teama lui Băsescu, Ponta vrea să adopte descentralizarea prin OUG

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
18.10.2013

La finele şedinţei USL de vineri, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul este dispus să îşi asume răspunderea pentru proiectul descentralizării locale, pe care îl vrea adoptat chiar înaintea bugetului pe anul viitor. Întrebat de presă de ce apelează guvernul la soluţia asumării răspunderii, când 70% din Parlament este USL, Victor Ponta a susţinut că nu vrea ca Băsescu, "prin diverse tertipuri" să saboteze acest proiect.

Ponta vrea ca descentralizarea locală să se facă până în noiembrie, "pentru a se aduce economii la buget”.

"Vreau o descentralizare reală, care să aducă economii la buget. Vrem să dăm mai multă putere autorităţilor locale", a declarat premierul, care a ţinut să precizeze că înainte ca Guvernul să angajeze răspunderea se va consulta cu reprezentanţii tuturor formaţiunilor din Parlament şi, dacă va avea susţinere, descentralizarea va fi adoptată urgent, discuţiile pe acest subiect fiind deja foarte avansate în USL.

„Dacă va exista o largă susţinere pentru acest proiect, [proiectul de lege] va fi adoptat prin angajarea răspunderii Guvernului în luna noiembrie”, a declarat Ponta, precizând că "descentralizarea se va face înainte de adoptarea bugetului pe 2014".

În sprijinul proiectului de lege, Victor Ponta a ţinut să arate avantajele noii legi, care va permite ca cea mai mare parte a serviciilor publice să fie realizată "pe plan local sau cel mult judeţean", astfel încât "să nu mai plimbăm oamenii la Bucureşti." La Bucureşti vor rămâne "legiferarea şi controlul respectării legalităţii."

De ce asumarea răspunderii pentru un proiect de interes strategic naţional?

Deşi Parlamentul este majoritar USL, Victor Ponta vrea să evite orice posibilitate ca Băsescu, "prin diverse tertipuri" să saboteze acest proiect.

Primul ministru a explicat că există "deja prea multe proiecte blocate de un an de zile" de Băsescu, dând drept exemplu Legea Referendumului, "votată acum şapte luni, nu ştim nici acum ce se întâmplă cu ea".

"Dacă vrem să avem de la 1 ianuarie instituţiile funcţionale nu putem să aşteptăm sabotajul preşedintelui", a argumentat Ponta, citat de hotnews.

Reacţia PDL-ului

Într-o declarţie de presă transmisă redacţiei Epoch Times, preşedintele PDL Vasile Blaga comenteză pe marginea asumării acestei decizii de către Guvernul Ponta: „USL a ales să decidă pe o temă importantă precum descentralizarea într-un birou, departe de ochii celor care ar trebui să aibă un cuvânt de spus. Ce pregăteşte USL nu este „Marea descentralizare” pe care o aşteptam. USL pregăteşte „Marea Baroniadă”. Practic, avem de a face cu un proiect prin care USL împarte România între PSD şi PNL pentru mult timp de acum înainte. După ce s-au certat luni în şir pe capitalele regiunilor, compromisul făcut între PSD şi PNL este împărţirea ţării între cele două partide care va funcţiona dincolo de existenţa USL. Crin Antonescu şi Victor Ponta tratează România precum moşia lor.”

Preşedintele PDL îşi încheie declaraţia precizând că în scurt timp partidul pe care îl conduce va decide ce tip de acţiune politică va angaja împotriva acestei descentralizări: „Am spus tot timpul că PDL este pentru reforma administrativă a României, pentru o descentralizare reală care să servească cetăţeanului şi nu să pună resursele locale, dezvoltarea locală la discreţia unui tartor judeţean. Lipsa de dialog a USL este condamnabilă şi caracteristică unei clici unită de interese obscure. PDL va decide cât de curând acţiunea politică pe care o va angaja împotriva acestui simulacru de descentralizare şi a formulei prin care ea este promovată.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor