"De ce şi cum se clatină TVR. Mărturii din interiorul televiziunii publice" – raport ActiveWatch

Un raport publicat de ActiveWatch a dezvăluit problemele cronicizate ale TVR, de la presiuni politice la nepotism de proporţii legendare, de la instabilitate administrativă la concursuri de angajare dubioase, de la supradimensionarea personalului în unele departamente la subdimensionare în altele.
Andrei Pricopie
09.06.2016

alte articole

(Arhiva) Protest spontan la TVR, mai 2014
(Arhiva) Protest spontan la TVR, mai 2014 (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.06.2016

ActiveWatch a publicat un raport care explică situaţia lamentabilă din TVR prin prisma celor ce lucrează sau au lucrat acolo şi atinge problemele cronicizate ale instituţiei, a anunţat joi, în cadrul unui comunicat de presă, organizaţia non-guvernamentală.

"Este televiziunea publică independentă? Care sunt instrumentele subordonării politice a TVR? Câtă libertate editorială au jurnaliştii televiziunii publice? Cum s-a ajuns ca inerţia evidentă ce a cuprins televiziunea publică să se manifeste cu atâta forţă încât să blocheze orice fel de schimbare?

Care sunt mecanismele care produc această inerţie? Ce efecte au ele asupra culturii organizaţionale din instituţie? Ce anume funcţionează, totuşi, bine în TVR şi ce nu - şi de ce? Cum se percepe instituţia pe sine, cum îşi vede propria misiune şi cum îşi vede viitorul? Are capacitatea să şi-l redefinească?

Studiul care stă la baza acestui raport a încercat să găsească răspunsuri în interiorul instituţiei, printre angajaţi şi colaboratori, actuali şi foşti. Am vrut să aflăm de la ei care sunt principalele probleme editoriale, administrative şi legislative ce duc la funcţionarea defectuoasă, subminează misiunea de serviciu public şi care au generat situaţia dezastruoasă în care se găseşte în prezent televiziunea publică", se arată în comunicatul citat.

Derulată pe o perioadă extinsă (4 ani), cercetarea a implicat folosirea unor metode calitative, 37 de interviuri în profunzime, analiza secundară a documentelor oficiale relevante şi urmărirea atentă a evenimentelor cu impact asupra TVR.

În opinia organizaţiei, acest raport - realizat cu sprijinul financiar al Open Society Institute - poate deveni un instrument util de lucru pentru îmbunătăţirea activităţii acestei instituţii, dar şi un instrument de advocacy pentru modificarea legii de funcţionare a serviciilor publice de radio şi televiziune.

Raportul poate fi descărcat în format docx (aici) şi în format pdf (aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor