De ce oferă China şi Rusia ajutoare medicale Vestului? Explicaţiile lui Sorin Ioniţă

Sorin Ioniţă
Sorin Ioniţă (Facebook)

Sorin Ioniţă, preşedintele think tank-ului Expert Forum, a atras atenţia, vineri, că Rusia şi China folosesc pandemia de coronavirus pentru a obţine capital politic.

„Atât Rusia dar mai ales China pun condiţie pentru livrarea ajutoarelor ori materialelor medicale cumpărate ca măcar un ministru să facă o declaraţie oficială de mulţumire pe TV, la oră stabilită, pentru a fi transmisă live. China vrea chiar delegaţie guvernamentală pe pistă când aterizează avionul, cu speech al gazdelor recunoscătoare şi al ambasadorului chinez. Se fac presiuni mari pentru asta (Praga, Madrid, Sofia, Bucureşti): nu daţi speech, nu primiţi transporturile”, a precizat Ioniţă pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Sorin Ioniţă a subliniat că propaganda la care recurg cele două state nu este destinată mass mediei globale ci, mai degrabă, “publicului de acasă”, şi anume consolidării imaginii liderilor autoritari Vladimir Putin şi Xi Jinping în faţa propriilor cetăţeni.

„În poză, vicepremierul italian Di Maio se conformează cu plăcere. Băiatul e un naiv fan-China de la anti-sistemii 5 Stelle (cam fără studii, cules de pe stradă, mai precis de pe stadionul Napoli unde vindea băuturi răcoritoare), au fost dispute pe tema asta cu colegii de guvernare mai realişti”, a adăugat Ioniţă, făcând referire la imaginea ataşată postării sale.

(Facebook)