De ce nu autorizează Primăria Bucureşti întregul traseu al Marşului pentru Basarabia până la Parlament (video)

Primăria Capitalei a autorizat marşul pentru Basarabia numai pe traseul Hanul lui Manuc - Guvern şi nu acceptă deplasarea celor peste 10.000 de participanţi anunţaţi spre Parlament. Argumentele sunt halucinante: pentru Calea Victoriei nu există autorizaţie ISU, se produc pagube RATB şi se încurcă traficul.
Conferinţă de presă a reprezentanţilor Platformei Unioniste Acţiunea 2012 în faţa Primăriei Generale a Capitalei.
Conferinţă de presă a reprezentanţilor Platformei Unioniste Acţiunea 2012 în faţa Primăriei Generale a Capitalei. (Mihuţ Savu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012 a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă ţinută în faţa Primăriei Capitalei, motivele date de autorităţi pentru neautorizarea întregului traseu al Marşului pentru Basarabia şi revendicările unioniştilor.

”Pentru al cincilea an consecutiv organizăm în Bucureşti Marşul pentru Basarabia, care va începe la Hanul lui Manuc pe 22 octombrie, sâmbătă, la ora 14. Ca de fiecare dată am anunţat Primăria Generală. Am fost până acum de două ori în Comisia pentru aprobarea manifestărilor publice, unde ni s-a spus că traseul pe care-l voiam noi, să mergem şi la Parlament, şi la guvern, nu ne poate fi aprobat decât până la Piaţa Victoriei. Deci ni se aprobase doar Hanul lui Manuc-guvern”, a explicat George Simion.

În urma celei de-a treia discuţii cu viceprimarul Aurelian Bădulescu, unioniştilor li s-a promis că vor putea să se întoarcă de la guvern spre Piaţa Universităţii, aşa cum solicitaseră iniţial.

”Sperăm că reprezentanţii Primăriei vor respecta această înţelegere pentru că este în interesul tuturor părţilor să se respecte libertatea de exprimare. Comisia de aprobare a adunărilor publice aduce de multe ori argumente foarte ciudate. Ni s-a spus că nu o putem lua pe Calea Victoriei pentru că nu există autorizaţie ISU. Ca să ce? Ni s-a spus că nu putem s-o luăm pe alt traseu ca să ajungem la Parlament pentru că încurcăm circulaţia. Special am pus-o sâmbătă ca să nu încurcăm traficul. De multe ori se aduc argumente aberante precum că aducem pagube importante RATB-ului, dar nu poţi pune preţ pe libertatea de exprimare pentru care au murit mii de români la Revoluţie”, a precizat George Simion.

Alexandru Rotaru, preşedinte executiv al Acţiunii 2012, a anunţat că se preconizează o participare de 10.000 de oameni la marş şi vor fi înaintate cereri către Guvern, Preşedinţie, cât şi Parlament, ca ”reunirea naţională să devină scop de ţară, care va fi discutat şi în Comisia prezidenţială dedicată proiectului de ţară”.

El a mai arătat că la manifestare vor participa români de pe ambele maluri ale Prutului, care vor să dea un mesaj clar autorităţilor de la Bucureşti şi Chişinău. Scopul final este asumarea reîntregirii la nivel instituţional. Întrebat de reporterul Epoch Times despre foaia de parcurs a unirii, asumată de Sfatul Ţării 2, Rotaru a răspuns că se lucrează la aceasta şi urmează ca ea să fie asumată la nivel înalt.

Legea adunărilor publice, defectă

Aceste comisii îşi pot permite să abuzeze. Legea de fapt nu le dă dreptul să negocieze la sânge nici trasee. Ele ar trebui să intervină mai hotărât doar atunci când mai mulţi organizatori cer acelaşi loc, la aceeaşi oră, sau trasee care se ating, pentru ca să nu apară probleme, dar ei abuzează, profitând de faptul că în legislaţia actuală singura ripostă este un proces în contencios administrativ.

La rândul său, avocatul Alexandru Surcel a subliniat că deşi în Constituţia României sunt garantate libertatea de exprimare şi cea de întrunire, în prezent se aplică legea 60/1991 a adunărilor publice care este mai veche decât Constituţia şi a fost dată în contextul mineriadelor. Aceasta nu mai putea să interzică manifestările ca înainte de 1989, dar a mers pe ideea de a descuraja adunările publice şi exercitare libertăţii de întrunire.

”În anul 2003 în vederea aderării României la UE i s-au adus nişte amendamente, dar acestea rămân în mare măsură necunoscute autorităţilor şi inaplicabile. Un exemplu sunt discuţiile referitoare la art.3 privind obligaţia notificării (protestelor n.r). Probleme cu aceste comisii de avizare sunt mereu peste tot în ţară”, a explicat Surcel. El a dat ca exemplu incidentul de la Iaşi când jandarmii au năvălit peste un spectacol de teatru pe motiv că este protest neautorizat, chiar dacă cuvântul autorizare nici nu apare în lege. În plus, o primărie din judeţul Sibiu a refuzat unui partid politic instalarea cortului de strâns semnături pur si simplu fără explicaţii.

”Aceste comisii îşi pot permite să abuzeze. Legea de fapt nu le dă dreptul să negocieze la sânge nici trasee. Ele ar trebui să intervină mai hotărât doar atunci când mai mulţi organizatori cer acelaşi loc, la aceeaşi oră, sau trasee care se ating, pentru ca să nu apară probleme, dar ei abuzează profitând de faptul că în legislaţia actuală singura ripostă este un proces în contencios administrativ. Data pentru prima înfăţişare la acesta va fi însă mult-mult după data la care tu ţii evenimentul, aşa că nu există o cale de atac eficientă”, a concluzionat Surcel.

Pentru a corecta aceste probleme, Alexandru Surcel, împreună cu alţi doi avocaţi şi cu activistul civic Alexandru Alexe au elaborat un proiect de lege care a fost depus la Senatul României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne