Davos, bătălii care nu se opresc. George Soros: Trump este un “pericol pentru lume”. Cum sună agenda miliardarului de stânga

Miliardarul american George Soros.
Miliardarul american George Soros. (Captură Foto)

Speculatorul miliardar George Soros l-a atacat, joi, pe Donald Trump în cadrul Forumului Economic Mondial din Davos, acuzându-l pe preşedintele american că încearcă să transforme SUA într-un “stat mafiot”.

“Consider că momentul actual al istoriei este mai degrabă dureros. În SUA, preşedintele Trump ar dori să creeze un stat mafiot dar nu poate din cauza Constituţiei, a altor instituţii şi a unei societăţi vibrante care nu îi permite acest lucru”, a afirmat Soros.

George Soros, care a finanţat masiv Partidul Democrat în ultimele alegeri prezidenţiale, nu a scăpat prilejul de a-l ataca pe rivalul său politic, Donald Trump, care a furat victoria de la contracandidata sa Hillary Clinton.

Miliardarul de stânga a continuat comparându-l pe Donald Trump cu dictatorul nord coreean Kim Jong Un: “SUA este setată pe un curs către război nuclear dacă refuză să accepte faptul că Coreea de Nord a devenit o putere nucleară”. “Nu doar supravieţuirea societăţii deschise, ci şi supravieţuirea întregii noastre civilizaţii este la mijloc. Ascensiunea unor lideri precum Kim Jong-un în Coreea de Nord şi Donald Trump în SUA are mult de a face cu această situaţie”.

În discursul său, Soros a precizat că el consideră administraţia Trump “un pericol pentru lume”, insistând că, totuşi, acesta este un “fenomen pur şi simplu temporar care va dispărea în 2020, sau chiar mai repede”.

“Recunosc meritul preşedintelui Trump în motivarea susţinătorilor săi centrali, dar pentru fiecare susţinător principal el a creat un număr mare de opozanţi centrali care sunt motivaţi la fel de puternic. Din acest motiv mă aştept la victorie răsunătoare pentru democraţi în 2018”, a adăugat el.

Coreea de Nord: Soros spune că ar trebui să ne obişnuim

Soros a părut să îndemne Occidentul să se obişnuiască cu ideea unei Coree de Nord înarmate nuclear, trecând peste acordurile din spatele uşilor închise făcute de SUA cu regimul comunist de la Beijing, care au făcut posibilă situaţia actuală.

În ciuda sprijinului pe care l-a acordat conceptelor privind societatea deschisă şi democraţia, George Soros a evitat să critice regimul durilor comunişti aflaţi la putere în Beijing până în 2013, când actualul preşedinte Xi Jinping a început debarcarea lor pe motiv de corupţie.

A doua temă favorită a globalismului: schimbările climatice

Împreună cu pericolul unui război nuclear cu Coreea de Nord, Soros a declarat că se teme de schimbarea climatului, învinuindu-l din nou pe Trump pentru lipsa unei voinţe politice în vederea implementării măsurilor necesare pentru a restricţiona fenomenul.

“Cealaltă ameninţare majoră pentru supravieţuirea civilizaţiei noastre este schimbarea climatului, care este de asemenea o cauză tot mai mare a migraţiei forţate”, a afirmat Soros.

“Nu vreau nici să intru în detalii privind schimbarea climatului deoarece se ştie prea bine ce trebuie făcut. Avem cunoştinte ştiinţifice şi ceea ce lipseşte este voinţa politică, în special în administraţia Trump”, a adăugat el.

UE, austeritate, criză economică, disoluţia naţiunilor

Soros a declarat că, deşi în trecut şi-a concentrat autoritatea economică pe aşa-zisa “lume în curs de dezvoltare”, acum vizează “SUA şi Europa” cu scopul de a influenţa cursul acestor societăţi, adăugând că doreşte să ajute la “salvarea Uniunii Europene pentru ca aceasta să se reinventeze în mod radical”.

“UE s-a bucurat de un suportul entuziast al oamenilor generaţiei mele, dar acel lucru s-a schimbat după criza financiară din 2008. UE şi-a pierdut calea deoarece a fost guvernată de tratate învechite şi o credinţă eronată în politicile de austeritate”, a menţionat el.

“Ca urmare, o mare parte a generaţiei actuale a ajuns să privească Uniunea Europeană drept un inamic. În câteva alte ţări, partidele anti-europene sunt în creştere. În Austria, ele se află în coaliţia de guvernare şi soarta Italiei va fi decisă de alegerile din luna martie”, a afirmat el.

Naţiunile central-europene au fost, de fapt, cei mai vocali opozanţi ai intervenţionismului lui Soros, iar guvernul ungar susţine că miliardarul de stânga se află în spatele planurilor UE de a deschide graniţele pentru milioane de refugiaţi şi imigranţi din Orientul Mijlociu şi Africa prin intermediul instituţionalizării imigraţiei în masă.

Ungaria nu este singurul stat UE care doreşte să îşi păstreze graniţele, limba şi cultura. Polonia s-a alăturat poziţiei anti-imigraţie a Budapestei, atrăgând critici şi ameninţări din partea Uniunii Europene. La o conferinţă de presă desfăşurată la începutul acestei luni în capitala ungară, Orban şi omologul său polonez Mateusz Morawiecki au declarat reporterilor că “politica UE privind imigraţia… a eşuat”. Cei doi au adăugat: “Este clar că poporul european nu doreşte imigraţie, iar câţiva lideri europeni forţează în continuare politica eşuată privind imigraţia”.

Propune revoluţia permanentă, abolirea naţionalismului

Soros a precizat că UE trebuie să treacă printr-o reformare la fiecare nivel. “Suntem într-o perioadă revoluţionară, totul este supus schimbării. Deciziile luate acum vor determina cum va arăta viitorul”, a adăugat el.

La începutul acestei luni, Soros a declarat că va “lupta” împotriva “ideologiei dominante” a naţionalismului, plângându-se în acelaşi timp că UE “se află în pragul unei prăbuşiri”.

Făcând aluzie la prăbuşirea Uniunii Sovietice, Soros a precizat: “Este un nou deja vu în privinţa unei mari schimbări – ideologia dominantă din lume este acum naţionalismul... UE este instituţia aflată în pragul prăbuşirii. Şi Rusia este acum o putere renăscută, bazată pe naţionalism”.