David Cameron a anunţat o revizuire în ceea ce priveşte libertatea imigranţilor din UE de a trăi şi munci în Marea Britanie

Premierul britanic, David Cameron. (Oli Scarff / Getty Images)
Epoch Times România
08.10.2012

Premierul britanic David Cameron a anunţat o revizuire în ceea ce priveşte libertatea imigranţilor din state UE de a trăi şi munci în Marea Britanie - propunere ce reprezintă o provocare la adresa unuia dintre principiile fundamentale ale UE, scrie duminică Financial Times (FT).

În replică la preocupările legate de faptul că tinerii britanici îşi pierd locurile de muncă în faţa rivalilor din alte ţări europene, premierul a declarat că problema migraţiei din ţările UE va fi inclusă într-un pachet de directive europene care va fi analizat într-o evaluare a ministrului de externe privind 'balanţa de competenţe'.

Cameron a declarat duminică la Andrew Marr Show, la BBC, că şi-a dat seama cât de mulţi tineri britanici sunt şomeri după ce a vizitat două fabrici în urmă cu două săptămâni şi a constatat că angajaţii din alte state UE erau prezenţi în proporţie de 60%, respectiv 50%.

Tot duminică, preocuparea lui Cameron a fost reiterată de ministrul britanic de interne, Theresa May, care a susţinut într-un interviu acordat pentru The Sunday Times, ca Londra ar putea introduce controlul la graniţe pentru a bloca afluxul de imigranţi din unele state membre UE.

May a declarat ca directiva UE privind libertatea de mişcare, ce garantează dreptul celor 500 de milioane de cetăţeni europeni să călătorească liber în cadrul Uniunii, ar trebui revizuită.

Ministrul şi-a exprimat îngrijorarea că extinderea UE şi libertatea de a călători ar putea creşte considerabil numărul imigranţilor economici.

În acest context, The Sunday Times aminteşte că restricţiile pe piaţa muncii impuse României şi Bulgariei vor fi ridicate anul viitor, experţii prognozând un aflux de imigranţi veniţi din aceste ţări în căutarea unui loc de muncă.

Potrivit Financial Times, Ministerul britanic de Interne a introdus deja o serie de restricţii cu privire la migraţia lucrătorilor din afara UE, inclusiv un plafon pentru muncitori calificaţi, în încercarea de a îndeplini obiectivul conservatorilor de a reduce migraţia netă la mai puţin de 100.000 de persoane până în 2015.

În prezent, Marea Britanie este împiedicată de legislaţia UE să aplice orice asemenea plafoane privind migraţia din alte state europene, însă problema a fost dezbătută intens de oficialii de la Londra, având în vedere faptul că restricţiile pe piaţa muncii impuse României şi Bulgariei vor fi ridicate la sfârşitul anului viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor