Datoriile primăriilor, coplata în sănătate şi creşterea impozitelor, în atenţia presei spaniole

Epoch Times România
16.03.2012

Dezbaterea din întreaga Spanie, suscitată de primele măsuri de coplată aprobate în sistemul public de sănătate din Catalonia, datoriile cumulate ale primăriilor spaniole sau planurile guvernului privitoare la taxe şi impozite sunt printre temele de actualitate ce se află vineri pe primele pagini ale cotidienelor spaniole.

Partidul Popular (conservator, la guvernare, n.r.) sprijină măsuri privitoare la medicamente mai scumpe, în funcţie de veniturile pacienţilor, anunţă cotidianul El Pais, apropiat stângii politice. Cotidianul menţionat se referă la faptul că guvernul central a acceptat măsurile de coplată impuse de CiU (naţionaliştii catalani, la putere în guvernul regional) în Catalonia.

Primăriile oraşelor spaniole scot sute de mii de facturi neonorate, scrie El Mundo pe prima pagină a ediţiei imprimate de vineri, şi precizează că peste 5.000 de primării (70% din total) au prezentat Ministerului de Finanţe mii de facturi ale furnizorilor, care nu au fost plătite - şi care erau păstrate, unele de mai bine de 15 ani - pentru a beneficia acum de planul de plată pus la dispoziţie de guvern.

Guvernul exclude posibilitatea creşterii accizelor la alcool, tutun şi benzină, remarcă ABC. Potrivit acestei publicaţii, ministrul spaniol al finanţelor, Cristobal Montoro, susţine că executivul nu va lua măsuri de creştere a impozitelor, care să afecteze ieşirea din criză, şi insistă asupra faptului că guvernul din care face parte nu va creşte nici TVA, nici accizele, apărând totodată agenda de reforme aplicate pentru ieşirea din criză.

Cotidianul La Razon arată vineri pe prima pagină că cei consideraţi protestatari paşnici la Valencia, în urmă cu câteva săptămâni, le strigau injurii poliţiştilor care erau însărcinaţi cu menţinerea ordinii. De asemenea, publicaţia menţionată mai scrie şi că principala formaţiune din opoziţie, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), refuză să vadă materialul video cu care Ministerul spaniol de Interne explică de ce agenţii forţelor de ordine au decis, în unele cazuri, să intervină în forţă.

Cotidianul catalan El Periodico reia chestiunea coplatei în sistemul public de sănătate din Catalonia şi scrie vineri pe prima pagină că măsura unui euro pentru fiecare reţetă emisă de medic aduce dezbaterea în întreaga ţară. Publicaţia menţionată arată chiar că discuţiile nu s-au iscat atât în Catalonia, unde a fost aplicată măsura, unde puterea şi opoziţia dezbat de luni de zile măsurile - ci mai degrabă în restul Spaniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor