Datoria publică a SUA a crescut cu 78% în mandatele Obama

În timpul mandatelor preşedintelui american Barack Obama datoria publică a Statelor Unite a crescut la 19 miliarde de dolari, de la 10,6 miliarde cât a fost în momentul în care Obama a preluat şefia ţării.
Barack Obama
Barack Obama (Mandel Ngan / AFP / Getty Images)

După ce, la sfârşitul lui octombrie 2015, limita superioară a datoriei a crescut la 18,15 trilioane de dolari, SUA şi-a mărit datoria într-un ritm mai rapid decât s-a estimat iniţial.

În plus, conform celor mai recente date privind datoria publică, începând cu ultima zi a lunii ianuarie, datoria totală a SUA a ajuns la 19,012 trilioane de dolari.

Acest lucru înseamnă că, dacă PIB-ul nominal american – care începând cu 31 decembrie 2015 a fost de 18,12 trilioane de dolari – creşte la o rată de 1,2% (estimată de Atlanta Fed), atunci raportul dintre datoria totală şi PIB se apropie de pragul de 105% la următoarea calculare a PIB-ului, urmând ca de acolo să crească rapid.

În plus, acest lucru mai înseamnă că, de la inaugurarea sa în ianuarie 2009, datoria americană a crescut cu 78,9%, sau 8,4 trilioane de dolari. Datoria publică americană a fost de 10,6 trilioane de dolari când Obama a ajuns la Casa Albă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe