Daniel Morar: Procurorii buni nu s-au înscris pentru şefia DNA. Care este motivul

Daniel Morar (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
01.11.2012

Fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, a declarat ca procurorii buni din punct de vedere profesional nu s-au înscris pentru a prelua funcţia de conducere a instituţiei. Morar a invocat poziţiile pe care ministrul Mona Pivniceru le-a avut faţă de DNA înainte de a prelua mandatul de la Justiţie.

"Au fost nişte întâlniri pe care ministrul Justiţiei le-a organizat cu procurorii din sistem înainte de a demara aceste proceduri. Şi, înainte de aceste discuţii, una din întrebările procurorilor a fost: Ce o să faceţi, doamna ministru, dacă se prezintă doar exoticii? Răspunsul a fost: dacă o să se prezinte doar exoticii, o să numesc exotici. Colegii mei i-au spus că nu se poate, pentru că sunt funcţii importante. Probabil natura acelei discuţii, probabil poziţiile ministrului Justiţiei faţă de DNA de dinainte de a ajunge ministru i-au determinat pe procurorii din DNA să nu participe la această procedură. Ce pot să vă spun cu certitudine este ca majoritatea colegilor buni din DNA nu s-au înscris în această procedură", a declarat Morar.

Fostul şef al DNA este de părere că activitatea viitoare a instituţiei va depinde foarte mult de cel care o va conduce şi de cum îi va impulsiona pe colegi să-şi facă treaba.

"Procurorii care lucrează acum în DNA, în principiu, nu dispar de acolo. Nu ar trebui să fie schimbări majore de atitudine, însă depinde foarte mult de şeful instituţiei, de ideile pe care le induce procurorilor şi depinde de ceea ce face procedural. Un procuror-şef are atribuţii care îi permit să infirme soluţiile în dosarele colegilor, dar va avea de dat explicaţii public. Eu spun că nu este ireversibil nimic la DNA. Ştiu că procurorilor le poţi da de ales: dacă le creezi condiţiile să fie curajoşi, să îşi facă meseria la cote înalte şi-o fac, dacă le creezi condiţii să fie laşi şi leneşi or să fie laşi şi leneşi. Sunt procurori, chiar şi din DNA, acum plecaţi prin altă parte, care afirmau: dacă şeful ne spune să facem dosare, facem, dacă ne spune să nu facem, nu facem", a precizat Morar.

Fostul şef al DNA a apreciat că unii procurori nu s-au înscris pentru conducerea instituţiei pentru că nu au dorit să fie respinşi pe o procedură care nu era transparentă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor