Daniel Constantin: Nu există niciun fel de temere că pâinea s-ar scumpi în perioada următoare

(SERGEI ILNITSKY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.07.2012

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat joi că "nu există niciun fel de temere" că pâinea s-ar scumpi în perioada următoare, după ce preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu, declarase în urmă cu două zile că preţul pâinii ar putea creşte într-o lună, ca urmare a scumpirii grâului.

"Nu există niciun fel de temere că pâinea s-ar putea scumpi în perioada următoare. Faptul că pâinea nu se scumpeşte ţine mai mult de puterea de cumpărare. În momentul în care s-ar scumpi, consumatorul nu ar mai putea avea acces. Este în detrimentul producătorilor. Sunt mecanisme de piaţă şi nu ţin de Ministerul Agriculturii", a menţionat Constantin.

Preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN), Aurel Popescu, a declarat marţi că preţul pâinii ar putea creşte în următoarea lună, ca urmare majorării preţului la grâu cu 20-25%.

"Preţul grâului este mai mare cu 20-25% în acest an, în perioada recoltării, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte pâinea de pe piaţă, deocamdată efectele se văd în făină, în condiţiile în care a început deja să crească preţul acesteia. Efectele se pot vedea la pâine în două săptămâni", a menţionat Aurel Popescu.

Acesta susţine că dacă preţul pâinii nu va creşte, va fi "pierdere curată pentru brutari".

El a subliniat că în ultima perioadă preţul grâului a crescut cu 20-25%, influenţat de evoluţia preţurilor pe piaţa internaţională, precum şi de raportul dintre cerere şi ofertă de la nivel naţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor