Danemarca acuză Iranul de plănuirea unui asasinat politic pe teritoriul său

Şeful serviciilor secrete daneze, Finn Borch Andersen
Şeful serviciilor secrete daneze, Finn Borch Andersen (Captură Foto)

Danemarca a acuzat Iranul de organizarea unui complot ce viza asasinarea unui lider arab iranian din opoziţie pe teritoriul său. Statul membru al Uniunii Europene a precizat că are în vedere luarea unor măsuri împotriva Teheranului în această problemă.

Şeful serviciilor secrete daneze, Finn Borch Andersen, a declarat jurnaliştilor marţi că un bărbat norvegian de origine iraniană se află în custodia sa după ce a fost arestat în 21 octombrie în Suedia, potrivit RFE/RL.

Bărbatul a fost reţinut pe baza suspiciunii că ar fi ajutat la organizarea asasinării liderului filialei daneze a Mişcării de luptă arabă pentru Eliberarea Ahvaz (ASMLA).

“Este total inacceptabil ca Iranul sau oricare alt stat străin să organizeze asasinate pe teritoriul danez. Acţiuni suplimentare împotriva Iranului vor fi discutate în cadrul UE”, a afirmat premierul danez Lars Loekke Rasmussen într-un mesaj postat pe Twitter.

Ministrul danez de Externe, Anders Samuelsen, a declarat reporterilor că a decis să îl recheme pe ambasadorul danez din Teheran pentru consultaţii.

Atât suspectul, cât şi oficiali din Iran au negat acuzaţiile.

Bahrain Qasemi, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, a declarat că acuzaţiile danezilor reprezintă “o continuare a comploturilor inamicilor pentru deteriorarea relaţiilor Iranului cu Europa în acest moment critic”, potrivit agenţiei de ştiri Tasnim.

Anterior, Iranul şi-a exprimat obiecţiile faţă de prezenţa în Danemarca a membrilor ASMLA, care încearcă să creeze un stat separat pentru etnicii arabi din provincia sud-vestică iraniană Khuzestan. În plus, Teheranul consideră ASMLA un grup terorist.

Provincia Khuzestan, unde se găsesc aproximativ 80% din câmpurile de petrol ale Iranului şi 60% din rezervele de gaz natural ale ţării, se învecinează cu Irakul. Etnicii arabi, care în total alcătuiesc 3% din populaţia Iranului, s-au plâns de mult timp de discriminări sociale, politice şi economice.

Oficialii iranieni, care deseori dau vina pe inamicii străini pentru tulburările din ţară, au susţinut în trecut că statele din Golful Persic provoacă tensiuni etnice în Khuzestan încercând să exploata cererile legitime şi nemulţumirile populaţiei din zonă.

Luna trecută, un atac asupra unei parade militare din această provincie a provocat moartea a 25 de persoane şi rănirea altor câtorva zeci. Bărbaţi înarmaţi şi îmbrăcaţi în uniforme militare au deschis focul asupra paradei din capitala provinciei Khuzestan, Ahvaz. Un alt grup de opoziţie arabo-iranian, Rezistenţa Naţională din Ahvaz, şi grupul extremist Statul Islamic au revendicat responsabilitatea pentru acel atac.

Reamintim că unele ţări europene, China şi Iran sunt angajate în discuţii pentru a salva un acord nuclear semnat în 2015 cu marile puteri, care prevede restricţionarea semnificativă a activităţii nucleare iraniene în schimbul ridicării sancţiunilor economice globale aplicate împotriva Teheranului. SUA s-a retras din acest acord în luna mai şi a anunţat că va reimpune sancţiuni împotriva Iranului. Primul set de sancţiuni a intrat deja în vigoare, iar al doilea va fi aplicat la începutul lunii noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe