Dăncilă, pas în spate în scandalul mutării ambasadei: Este o opinie personală. Decizia finală e la preşedinte

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a făcut un pas în spate în scandalul mutării Ambasadei României din Israel.
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times România)

Premierul Viorica Dăncilă a revenit asupra declaraţiei făcute la Washington privind mutarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Într-un interviu acordat duminică seară postului Antena 3, şefa Executivului a explicat că anunţul respectiv era de fapt o opinie personală şi s-a arătat dezamăgită de reacţia preşedintelui Klaus Iohannis.

"În discursul meu am vorbit despre mutarea Ambasadei la Ierusalim. Am formulat într-un mod corect. Am spus că trebuie să îndeplinim toţi paşii constituţionali. De aceea, cred că declaraţia preşedintelui, vorbind despre ignoranţă şi despre faptul că nu se ştiu paşii de către premierul României, nu a făcut decât să mă dezamăgească. Eu am avut o abordare corectă şi am luat în calcul faptul că Constituţia trebuie respectată. Că opinia mea este că trebuie să facem acest pas, asta e altceva. Dar este o opinie personală. Important e să respectăm Constituţia României. Sper ca preşedintele României să pună în balanţă şi să ia decizia cea mai importantă pentru ţara noastră. Să nu uităm că SUA e partenerul strategic care asigură securitatea României, că există o legătură foarte mare între Israel şi SUA şi m-aş bucura foarte mult ca România să facă parte din acest trio. Ar fi o oportunitate. Trebuie să facem ce e bine pentru România, nu să gândim din punct de vedere personal. Eu sper ca preşedintele să ia în calcul toate aceste lucruri", a declarat Dăncilă.

În acelaşi timp, premierul a afirmat că vrea să aibă o discuţie cu preşedintele Iohannis.

"Am văzut declaraţia domnului preşedinte, care a fost foarte nemulţumit de declaraţia mea în plenul conferinţei. Libertatea de exprimare este a oricui. Eu am spus doar că vom îndeplini procedurile constituţionale. Eu, ca prim-ministru, mi-aş dori să facem acest pas. Faptul că vrem să se mute Ambasada, faptul că vrem să fim apropiaţi de SUA şi Israel nu face să ne îndepărtăm de UE. Am vorbit despre deschiderea mea, am iniţiat un memorandum în cadrul Guvernului, în care să se analizeze această oportunitate. Decizia finală, conform Constituţiei, este la preşedinte", a precizat Dăncilă.

Întrebată ce va face în cazul în care preşedintele se va opune mutării, prim-ministru a replicat: "Nu m-am gândit la variante, dar le vom analiza pe toate. Trebuie să fie benefice pentru România".

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat ferm, duminică seară, în cadrul unui comunicat de presă, după ce premierul Viorica Dăncilă a anunţat, într-un discurs susţinut la Washington, că va muta Ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe şi în ceea ce priveşte luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorinţa de a-şi revendica o decizie care nu aparţine doar Guvernului României, aşa cum doreşte să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbeşte să facă anunţuri publice fără să existe o decizie în acest sens", a transmis Iohannis.

Mai multe detalii despre scandal aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne