Dăncilă: Nica n-a fost respins! Unii europarlamentari din opoziţie spun orice pentru a strica imaginea României

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times România)

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, miercuri, că social-democratul Dan Nica, propunerea Guvernului pentru funcţia de comisar european, nu a fost respins. Potrivit şefei executivului, informaţiile apărute în spaţiul public pe această temă sunt rodul tentativei europarlamentarilor români din Opoziţie de „a strica imaginea României”.

„Nu a fost respins. Să ştiţi că eu respect foarte mult presa. Şi ştiu că presa are un rol foarte important în statul român. Dar să ştiţi că atunci când se vine în spaţiul public cu informaţii false, acest lucru nu mai oferă un grad mare de încredere. Înainte de a apărea o informaţie, trebuie să existe certitudinea că acea informaţie este reală. Dan Nica nu a fost respins. Cei din Parlamentul European din opoziţie, unii dintre ei, spun orice pentru a strica imaginea României. Am văzut ce spune Siegfried Mureşan, am văzut ce spun ceilalţi”, a declarat Dăncilă.

Cât priveşte o posibilă informaţie venită în acest sens din partea unui purtător de cuvânt al CE, şefa Executivului a răspuns: "Aţi văzut dvs acest lucru? Trimiteţi-mi şi mie! Respect deciziile CE, purtătorul de cuvânt nu a spus acest lucru".

Reamintim că premierul Dăncilă a trimis luni seară la Bruxelles propunerea oficială ca Dan Nica să fie comisarul european din partea României, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Deşi preşedinta CE, Ursula von der Leyen a cerut ca ţara noastră să propună şi o femeie, Gabriela Ciot - secretar de stat în MAE - nu a fost pusă pe listă ca rezervă, în ciuda votului din şedinţa conducerii PSD de săptămâna trecută.

Scrisoarea oficială trimisă de Dăncilă reprezintă o schimbare de poziţie a premierului, care luni după-amiază declara că este suficientă prima scrisoare trimisă preşedintelui-ales al Comisiei, în care înaintase propunerile Rovana Plumb şi Dan Nica.

Deşi a fost trimis la Bruxelles, numele lui Dan Nica nu este însă prins în programul oficial al Parlamentului European, unde au loc audierile candidaţilor pentru Comisia Ursula von der Leyen.

Propunerea Dan Nica ridică două mari probleme. Pe de o parte, România ar fi trebuit să propună o femeie, având în vedere faptul că preşedinta CE a promis respectarea echilibrului de gen, iar pe de altă, Nica a avut şi probleme penale. A fost acuzat de abuz în serviciu în dosarul "Microsoft". Cum dosarul a fost tergiversat, faptele s-au prescris, iar fostul ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Năstase a scăpat basma curată. Pesedistul a fost urmărit penal şi în dosarul "EADS", clasat finalmente de DNA.

În aceste condiţii, nominalizarea lui după povestea cu respingerea Rovanei Plumb periclitează atât imaginea României, cât şi obţinerea portofoliului de la Transporturi, susţine Opoziţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne