Dăncilă insistă: Îi cere din nou lui Iohannis să-i numească miniştri pe Vasilescu şi Drăghici

Deloc descurajată de refuzurile în serie, premierul Viorica Dăncilă i-a cerut luni preşedintelui, pentru a patra oară, să-i nominalizeze pe Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici miniştri ai Dezvoltării şi respectiv Transporturilor.
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times România)
Loredana Diacu
21.01.2019

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis, luni dimineaţa, preşedintelui României o scrisoare în care îi cere acestuia din nou numirea Olguţei Vasilescu în funcţia de ministru al Dezvoltării şi a lui Mircea Drăghici la ministerul Transporturilor. În scrisoarea sa, premierul îi transmite lui Iohannis că cei doi sunt "persoane cu o experienţă şi o probitate netăgăduite, capabile să exercite înaltele demnităţi pentru care sunt nominalizate" şi îl "dojeneşte" pe Iohannis pentru faptul că a cerut acte din care să reiasă că cei doi întrunesc criteriile de legalitate.

Mai exact, ultima oară Iohannis a respins propunerile pe care Guvernul i le trimite cu obstinaţie pe motiv că nu a primit cazierele celor doi astfel că el nu are cum şti dacă au avut probleme penale.

"Insistenţa dumneavoastră în a se ataşa unui înscris între primul-ministru al României şi Preşedintele ţării acte care să probeze respectarea cerinţelor de legalitate este fără precedent în practica raporturilor constituţionale între autorităţile puterii executive şi creează premisele pentru ducerea în derizoriu a unor prerogative şi raporturi constituţionale", îi transmite în acest context Dăncilă lui Iohannis.

De asemenea, Dăncilă îi transmite preşedintelui că i-a anexat toate documentele doveditoare, "deşi nu este prevăzută o obligaţie legală în acest sens în Constituţia României."

Redăm integral scrisoarea premierului

Urmare adresei dumneavoastră din 17 ianuarie 2019 privind îndeplinrea condiţiilor de legalitate în legătură cu propunerile de numire în funcţia de membru al Guvernului, reiterate prin adresă nr. 5/105/10.01.2019, vă transmit următoarele:

Având în vedere prevederile art. 85 alin. (2) din Constituţia României,republicată, prin adresa sus rubricată am propus să dispuneţi emiterea decretele prezidenţiale prin care doamna Lia-Olguţa Vasilescu să fie numită în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice şi domnul Mircea-Gheorghe Drăghici să fie numit în funcţia de ministru al transporturilor. În calitate de prim-ministru, în virtutea votului de încredere obţinut în Parlament, beneficiez de dreptul exclusiv de apreciere şi de alegere a persoanelor propuse a face parte din echipa guvernamentală pe care o conduc.

În mod evident, propunerile formulate trebuie să îndeplinească condiţiile de legalitate, astfel cum sunt prevăzute în art. 2 al Legii nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare.
Sistemul constituţional din România a consacrat caracterul bicefal al puterii executive, iar practica Curţii Constituţionale a României a stabilit principiul cooperării şi colaborării loiale între autorităţile statului pe calea interpretării corobrate a normelor constituţionale ale art. 1 alin. (3) şi (4) referitoare la valorile supreme ale statului român şi la principiul echilibrului puterilor în stat.

În acest context, în cei 30 de ani ai evoluţiei României ca stat democratic, cu toate că au existat diferenţe de opţiuni politice între Preşedintele României şi primul ministru, colaborarea între vârfurile puterii executive a funcţionat, chiar cu unele sincope, scopul final fiind atât evitarea blocării activităţii instituţiilor statului, cât şi susţinera dezvoltării economico-sociale a ţării noastre, iar aplicarea prevederilor art. 85 alin.(2) din Constituţia României, republicată, nu a întâmpinat niciun obstacol.

Din păcate, în prezent, în pofida tuturor eforturilor făcute şi a deschiderii manifestate, ne-am confruntat cu refuzul dumneavoastră expres de a numi persoanele nominalizate în funcţia de ministru, iniţial fără un motiv clar exprimat sau pe baza unor aprecieri generale, nefundamentate şi apoi pe motivul neîndeplinirii condiţiilor de legalitate în legătură cu aceste propuneri.

2 Fără îndoială, este de neconceput ca un prim-ministru să propună Preşedintelui României pentru a fi numite în funcţia de membru al Guvernului persoane care nu îndeplinesc cerinţele exprese ale art. 2 din Legea nr. 90/2001, precitată.

Astfel, propunerile pe care le reiterez de două luni se referă la persoane cu o experienţă şi o probitate netăgăduite, capabile să exercite înaltele demnităţi pentru care sunt nominalizate, cu atât mai mult cu cât una dintre nominalizări se referă la o persoană care a mai îndeplinit funcţia de membru al Guvernului. Insistenţa dumneavoastră în a se ataşa unui înscris între primul-ministru al României şi Preşedintele ţării acte care să probeze respectarea cerinţelor de legalitate este fără precedent în practica raporturilor constituţionale între autorităţile puterii executive şi creează premisele pentru ducerea în derizoriu a unor prerogative şi raporturi constituţionale.

Este foarte important de menţionat faptul că verificarea îndeplinirii condiţiilor de legalitate ale celor două nominalizări a fost efectuată de către secretarul general aş Guvernului, prealabil înaintării propunerilor respective către Administraţia Prezidenţială.

Având în vedere faptul că cele două propuneri respectă toate condiţiile prevăzute de Constituţia României, republicată şi de legile organice aplicabile,reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidenţiale prin care doamna Lia-Olguţa Vasilescu să fie numită în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltăriii regiomnale şi administraţiei publice şi domnul Mircea-Gheorghe Drăghici să fie numit în funcţia de ministru al transporturilor, şi, totodată, să înceteze efectele Decretului Preşedintelui României nr. 46/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar şi ale Decretului Preşedintelui României nr. 47/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar.

Totodată, deşi nu este prevăzută o obligaţie legală în acest sens în Constituţia României, republicată şi în legile organice, anexez toate înscrisurile necesare privind îndeplinirea condiţiilor de legalitate pentru cele două nominalizări, respectiv:

1. Pentru doamna Lia-Olguţa Vasilescu

-Carte de identitate seria DX nr. 683817, emisă de SPCJEP Dolj la data de18.01.2010, în copie legalizată;

- Declaraţie pe proprie răspundere, autentificată, privind exerciţiul deplin a drepturilor electorale şi inexistenţa cazurilor de incompatibilitate prevăzute în cârteai titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare;

-Certificat de cazier judiciar nr. 18938081 din 10.01.2019 emis de Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Dolj,legalizat;

- Declaraţie pe proprie răspundere, autentificată, privind neapartenenţă la structurile fostei Securităţi în sensul art. 2 lit. a)-c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii;

- Curriculum-Vitae actualizat, cu semnătură olografă.

2. Pentru domnul Mircea-Gheorghe Drăghici:

- Carte de identitate seria AZ nr. 063485, emisă de SPCJEP Argeş la data de 20. 07. 2017, în copie legalizată;

- Declaraţie pe proprie răspundere, autentificată, privind exerciţiul deplin al drepturile electorale şi inexistenţa cazurilor de incompatibilitate prevăzute în cârteai titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare;- Certificat de cazier judiciar nr. 18938510 din 10.01.2019 emis de Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, legalizat;

- Declaraţie pe proprie răspundere, autentificată, privind neapartenenţă la structurile fostei Securităţi în sensul art. 2 lit. a)-c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii;

- Adeverinţa nr. 786/19.02.2009 emisă de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii;- Curriculum-Vitae actualizat, cu semnătură olografă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor