Dăncilă, după desecretizarea raportului "10 august": Şi Guvernul Orban dezinformează şi nu vrea aflarea adevărului

Viorica Dancila
Viorica Dancila (Epoch Times România)

Candidata PSD-ului la prezidenţiale, Viorica Dăncilă a susţinut joi că raportul privind intervenţia Jandarmeriei la protestul diasporei a fost desecretizat în proporţie de 90% din timpul mandatului său şi că asistăm la o diversiune electorală.

Practic, prezidenţiabila PSD a încercat să acrediteze ideea că de fapt guvernul ei a făcut cam tot ce trebuia făcut în materie de desecretizare a raportului vizând intervenţia în forţă a jandarmilor din 10 august şi că de fapt declasificarea anunţată astăzi de ministrul de Interne Marcel Vela este doar o diversiune electorală.

Redăm dialogul Vioricăi Dăncilă cu presa pe acest subiect:

Reporter: Doamna Dăncilă, astăzi a fost desecretizat raportul privind intervenţia Jandarmeriei din data de 10 august, lucru care nu s-a întâmplat în timpul mandatului doamnei Carmen Dan, care a refuzat să facă acest lucru, nici în mandatul domnului Fifor. Acum raportul respectiv a ajuns la DIICOT. Consideraţi că, prin întârzierea desecretizării acestui raport, guvernul dumneavoastră a obstrucţionat justiţia?

Dăncilă: Raportul a fost desecretizat în proporţie de 90% în timpul mandatului domnului Fifor, a început din timpul mandatului doamnei Carmen Dan. Deci mai era o mică parte. Atunci noi am spus că nu putem să facem public acest raport pentru că este parte a unei anchete a DIICOT. Cei care sunt acum la guvernare au venit cu diferite acuze, că ascundem adevărul, că vrem ca oamenii să nu fie informaţi cu ceea ce s-a întâmplat atunci. Astăzi am văzut declaraţia ministrului de Interne, care a spus acelaşi lucru: că a fost desecretizat, dar nu îl poate face public, pentru că este parte a unei anchete. Să înţeleg că şi acest guvern dezinformează şi că nu vrea aflarea adevărului.

Domnul Fifor a arătat public faptul că o mare parte a acestui raport a fost desecretizat în timpul guvernării noastre, a fost o mică parte care urma să fie desecretizată. Dar aşa cum la noi nu a putut să fie făcut public din cauza unei anchete, aceeaşi situaţie este şi acum. Dar aş vrea să fie aceeaşi măsură. Să nu folosim dubla măsură pe care de fiecare dată am acuzat-o la alţii. Este aceeaşi situaţie. Înseamnă că acest guvern ascunde adevărul?

Reporter: Nu, eu vorbeam de justiţie, dacă aţi obstrucţionat justiţia în sensul în care înainte să vină guvernul....

Dăncilă: DIICOT a avut acces la dosar, e parte a unei anchete, au ştiut în permanenţă ce este în acel dosar...

Reporter: O completare vă rog: şi atunci cum vă explicaţi că guvernul actual a desecretizat şi restul de 10% pe care guvernul dvs nu l-a desecretizat? Ei de ce au putut şi dvs. nu?

Dăncilă: Pentru că indiferent ceea ce au făcut ei cu acest 10% sau 15%, DIICOT-ul are acest dosar, şi are acces la dosar. Pentru că au desecretizat cei 10%, acel 10% era ştiut de DIICOT, era ştiut de cei care fac ancheta.

Bun. Au desecretizat. A ieşit ceva în spaţiul public? Poate să fie făcut public? Acest lucru e un mijloc de a face campanie, o pârghie de a îndrepta atenţia spre alte lucruri, pentru a nu vedea ce se întâmplă în acest moment, şi anume că preşedintele României refuză o dezbatere publică după 30 de ani cu contracandidatul său, şi atunci aduc în spaţiul public lucruri care efectiv sunt aceleaşi. Nu există nicio schimbare. Deci exact astăzi a ieşit ministrul Afacerilor Interne şi a confirmat ceea ce noi am spus în nenumărate rânduri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne