Dan Voinea, despre decembrie 1989: Regimul comunist a invocat existenţa teroriştilor pentru a trage în civili [Video]

Pe un tramvai sunt afişate poze ce înfăţişează căteva momente timişorene ale Revoluţiei din 1989.
Pe un tramvai sunt afişate poze ce înfăţişează căteva momente timişorene ale Revoluţiei din 1989. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Se încarcă player-ul...

În ciuda faptului că Revoluţia se încheiase practic pe 22 decembrie 1989, regimul comunist, prin intermediul generalilor din armată şi servicii, au pus în funcţiune o diversiune pentru a desfăşura soldaţi pe străzi, invocând lupta împotriva teroriştilor. ”Teroristul” n-a fost prins însă niciodată, a explicat generalul magistrat Dan Voinea în cadrul unei conferinţe organizate de Centrul de Studii în Istorie Contemporană.

Întrebat cum se explică numărul mare de victime din perioada 22-25 decembrie 1989, Dan Voinea, procurorul care a instrumentat două dintre cele mai importante dosare post-decembriste, dosarul ”Revoluţiei” din decembrie 1989 şi dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, a explicat că generalii din armate şi servicii, ajutaţi de apariţia la televizor a lui Ion Iliescu, au invocat că există terorişti pe străzile oraşelor din România pentru a justifica represiunea populaţiei prin intermediul forţei armate.

”Numărul mare de victime de după 22 decembrie îşi are explicaţia în faptul că, până în 22 decembrie 1989, (…), revolta populaţiei nu era atât de răspândită în toate marile oraşe din România. Am avut un conflict cu victimele în 21 şi la Bucureşti. Dar în restul oraşelor, până pe 22 decembrie, n-au fost victime. După 22 însă a funcţionat o diversiune pusă la cale de acelaşi aparat de represiune care a funcţionat până în 21 decembrie 1989. Aceeaşi oameni care au tras până în 22 îi regăsim în dispozitive, dar de data aceasta cu ocuparea tuturor zonelor din oraşele în care a ieşit populaţia în stradă, şi cu scuza că trebuie să lupte împotriva teroriştilor. Scuză motivată undeva şi de apariţia la televizor al domnului Iliescu, care a confirmat că există terorişti care trag din toate poziţiile. ”Şi trebuie să lăsăm armata să-şi facă treaba”.

Asta explică numărul mare de victime, întrucât orice persoană considerată suspectă care nu se oprea la semnalul făcut de cei aflaţi în diverse filtre din punctele din oraş putea fi împuşcată. Şi a fost împuşcată. Foarte multe victime au fost împuşcate numai pentru faptul că au trecut cu maşina pe bulevardul 6 Martie. De exemplu, n-au oprit la semnalul pe care un soldat care se afla la magazinul Copiilor, după un stâlp, îl făcea cu un steguleţ să oprească. N-au oprit şi (soldaţii au început) să tragă acolo. Au fost omorâte peste 20 de persoane aflate în automobilele care traversau bulevardul”, a explicat Dan Voinea.

Generalul magistrat adaugă că ideea prezenţei unor terorişti pe străzile oraşelor din ţară a fost amplificată atât în rândul militarilor cât şi în rândul muncitorilor din întreprinderi, ceea ce a dus la o creştere a numărului de victime.

”Există această motivare criminală, până la urmă, pentru că diversiunea a plecat tot de la aparatul de represiune. Tot de la generali care se aflau în fruntea armatei şi a serviciilor şi care au gândit un duşman virtual. Un duşman pe care nu l-a prins nimeni până în prezent: teroristul din decembrie 1989. L-au inventat pur si simplu pentru ca să-şi motiveze ocuparea cu militari a străzilor, a instituţiilor statului, a întreprinderilor. Au fost înarmaţi toţi muncitorii. Li s-a pus arma în mână să nu mai stea în stradă şi să-şi apere întreprinderea de terorişti. Şi în felul acesta a fost exacerbată, dacă vreţi, această idee de a se apăra şi a trage cu armata în tot ce mişca şi tot ce era suspect.

Unii nu avea legătură cu revoluţia. Marea majoritatea a victimelor de după 22, nu numai că nu aveau nici o treabă cu protestul, cu revoluţia, că se terminase. Ăştia sunt victime complet nevinovate.”, a declarat acesta.

Totodată, Dan Voinea subliniază că o parte din presă a scris reportaje despre procesul de judecată intentat lui Ceauşescu, care a ajuns chiar să fie victimizat. Mai mult, Parchetul General a pus în discuţie chiar topirea dosarelor legate de revoluţie, dar nu s-a ridicat opţiunea ca acestea să fie trimise în instanţă pentru a fi soluţionate

”În fiecare an sunt comandate reportaje. Şi presa primeşte comandă să facă asta astfel de reportaje despre procesul lui Ceauşescu. A ajuns să fie victimizat Ceauşescu! În România sunt mult mai multe victime decât s-a făcut public şi decât se poate deduce din dosarele aflate la Parchet.

În şedinţele de la Parchet s-a pus în discuţie topirea dosarelor legate de revoluţie, dar nu s- a pus problema să fie soluţionate. Nu s-a pus problema să fie trimise în instanţă. În câteva şedinţe s-a pus problema topirii acestor dosare”, a adăugat acesta

Fostul general procuror a explicat că dosarele legate de evenimentele din 1989 care au valoare pentru societate din punct de vedere istoric sau al justiţiei merită să fie arhivate, adăugând că în România există nevoia să se facă justiţie şi să se dezvolte o cultură a revoluţiei.

”Am luat legătura atunci cu domnul Stejerel Olaru, care era la institut. (…) Am rugat să se introducă în lege un articol care să se refere şi la dosarele care se află în justiţie şi care au valoarea pentru societatea românească şi care merită să fie arhivate. Pentru istorici, pentru că istoricii nu au deocamdată nici ei libertatea de a-şi alege aceste documente. Întreaga cultură a revoluţiei, care este în aceste dosare, nu a putut nimeni avea acces la ea. În România, respectul pentru victimă nu există. Aproape că începem să înţelegem că cei de la CEDO au atras atenţia justiţiei din România să nu se bazeze pe trecerea timpului. Pentru că fugim de adevăr, fugim de justiţie, poate o interveni prescripţia”, a declarat Voinea.

Fostul general magistrat Dan Voinea a adunat de-a lungul timpului un dosar uriaş cu un milion de pagini ce includea jurnale ale acţiunilor de luptă, registre istorice, declaraţii ale victimelor, declaraţii ale martorilor şi alte documente importante ale instituţiilor de stat, toate legate de evenimentele petrecute în decembrie 1989.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne