Dan Coats confirmă că ruşii au hackuit candidaţi şi oficiali guvernamentali americani

Dan Coats.
Dan Coats. (Getty Images)

Directorul Serviciului Naţional de Informaţii al SUA, Dan Coats, a confirmat joi că agenţiile de informaţii americane consideră că Rusia a încercat “să hăckuiască şi să fure informaţii de la candidaţi şi oficiali guvernamentali”, potrivit Axios.

Tom Burt de la Microsoft a precizat că au avut loc operaţiuni de hacking împotriva candidaţilor, fără să atribuie vina Rusiei, iar senatorul Claire McCaskill şi senatorul Jeanne Shaheen au afirmat că au fost vizate de presupusul hacking. Iar acum, Coats confirmă că Rusia ar fi în spatele unora dintre atacuri, deşi nu neapărat acestea.

Adresându-se la o conferinţă de presă la Casa Albă, împreună cu directorul FBI Christopher Wray, secretarul pentru securitate naţională Kirstjen Nielsen şi directorul general al Comandamentului Cibernetic american şi al Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA), Paul Nakasone, Coats a explicat: “Observăm în continuare o campanie amplă de mesaje desfăşurate de Rusia cu scopul de a slăbi şi diviza Statele Unite. Aceste eforturi nu vizează exclusiv aceste alegeri... Ştim că ruşii au încercat să hăckuiască şi să fure informaţii de la candidaţi şi oficiali guvernamentali”.

Coats a mai precizat că ruşii nu par să facă o distincţie între partide în încercările lor de a desfăşura atacuri cibernetice: “Ceea ce vedem este că ruşii urmăresc fiecare oportunitate, indiferent despre care partid este vorba, chiar dacă [acţiunea lor] se aplică sau nu alegerilor”.

“Comunitatea de informaţii este preocupată de ameninţările la adresa viitoarelor alegeri din Statele Unite, atât cele parţiale, cât şi cele prezidenţiale din 2020”, a adăugat Coats, potrivit Agerpres.

Generalul Nakasone a explicat că SUA este “pregătită să desfăşoare operaţiuni împotriva celor care încearcă să submineze alegerile la mijloc de mandat ale naţiunii”.

“În contextul anului 2018, nu observăm aceleaşi tipuri de eforturi pentru vizarea infrastructurii [necesare alegerilor]... a bazelor de înregistrare a alegătorilor în special”, a susţinut Christopher Wray.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe