"Daily Mail" publică o serie de fotografii cu scopul declarat de a prezenta "şi latura mai atractivă a României"

Punct de distribuţie ziare.
Punct de distribuţie ziare. (Spencer Platt / Getty Images)
Epoch Times România
12.03.2013

Berării, buticuri cu rochii de mireasă şi prânzuri de tip fast food - aşa arată latura mai atractivă a vieţii în România, dezvăluită de o serie de fotografii fascinante, scrie publicaţia britanică "Daily Mail".

În contextul în care românii se pregătesc să obţină dreptul de a lucra oriunde în UE, o atenţie fără precedent a fost concentrată asupra acestei naţiuni din Europa de Est, scrie ziarul britanic.

Dacă generaţia mai în vârstă cunoaşte ţara în primul rând ca loc al uneia dintre cele mai brutale dictaturi comuniste, alţii consideră România drept una dintre cele mai sărace ţări din Europa.

Cu toate acestea, fotografiile realizate chiar de "Daily Mail" indică şi o altă latură a vieţii din România - o ţară cu o clasă de mijloc înfloritoare, cu oraşe pline de viaţă şi cu reprezentanţe ale unor companii internaţionale - scrie sursa citată.

Atunci când România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007, ele au devenit instantaneu cele mai sărace ţări din Uniune. PIB-ul pe cap de locuitor în România este mai mic de 8.000 de lire sterline, sub o treime din cel din Marea Britanie.

Această disparitate imensă în ceea ce priveşte bogăţia a alimentat temerile că Marea Britanie şi alte ţări occidentale se vor confrunta cu un aflux de imigranţi români, odată ce restricţiile privind accesul pe piaţa muncii din întreaga Europă vor fi ridicate la sfârşitul acestui an. Aceste griji au fost amplificate de relatările mass-media despre sărăcia pe scară largă din mediul rural, în special în rândul romilor sau a comunităţilor de ţigani.

Buticuri de lux cu rochii mireasă

Cu toate acestea, mulţi români se bucură un stil de viaţă care seamănă izbitor cu cel occidental, mai ales în capitala Bucureşti, remarcă publicaţia britanică.

Imaginile arată un oraş plin de magazine ale unor branduri recunoscute.

Viaţa de noapte a Bucureştiului pare înfloritoare, iar cel mai vechi cartier al oraşului găzduieşte berării tradiţionale, alături de baruri mai moderne.

De asemenea, există unele semne foarte evidente de prosperitate, cum ar fi buticurile de lux cu rochii mireasă.

De altfel, notează "Daily Mail", politicienii români sunt înclinaţi să folosească acest gen de imagini pentru a argumenta că puţini dintre compatrioţii lor doresc să emigreze şi chiar încearcă să prezinte Bucureştiul ca destinaţie turistică capabilă să rivalizeze cu oraşe ca Viena şi Praga.

Cu toate acestea, unele dintre fotografii indică şi că o parte a ţării arată încă sărăcită şi înapoiată, în condiţiile în care mii de români sunt forţaţi să trăiască din agricultură.

Integrarea României în economia europeană îi va ridica, fără îndoială, pe cei rămaşi în urma colegilor din UE, însă acest proces ar putea dura zeci de ani - ceea ce înseamnă că ţara va cunoaşte, probabil, o continuare a emigraţiei în următorii ani, conchide sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor