Daciana Sârbu şi Cristian Buşoi cer Comisiei Europene lămuriri despre siguranţa centralei de la Cernavodă

(JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.04.2011

Europarlamentarii Daciana Sârbu (PSD) şi Cristian Buşoi (PNL) au adresat Comisiei Europene o interpelare pe tema centralei nucleare de la Cernavodă, solicitând clarificări privitoare la standardele de siguranţă nucleară ale acesteia, informează un comunicat difuzat de serviciul de presă al legislativului european.

În avizul favorabil dat de Comisie în 2010, pentru viitoarele reactoare 3 şi 4 de la Cernavodă, se precizează că acestea vor corespunde unor standarde mai ridicate de siguranţă, ceea ce ridică implicit semne de întrebare în legătură cu siguranţa reactoarelor 1 şi 2, funcţionale în prezent. Astfel, în avizul CE se precizează că noile reactoare vor beneficia de îmbunătăţiri generale, inclusiv niveluri de siguranţă mai înalte, o mai bună capacitate de reacţie la accidente grave, precum şi o protecţie mai eficientă în caz de incendiu.

Această evaluare poate însemna că reactoarele 1 şi 2, aflate acum în funcţiune, prezintă standarde de siguranţă inferioare exigenţelor actuale ale CE, motiv pentru care eurodeputaţii solicită un punct de vedere oficial al Comisiei pe această temă. Mai mult, aceştia cer lămuriri din partea CE şi cu privire la verificările standardelor de siguranţă ale reactoarelor funcţionale în prezent.

În plus, executivul comunitar a fost întrebat dacă are competenţa de a solicita inspecţii la centralele nucleare în măsura în care apar preocupări legate de siguranţa acestora. "În contextul problemelor din Japonia, presa românească ridică diferite semne de întrebare cu privire la centrala de la Cernavodă, iar oamenii sunt, pe bună dreptate, speriaţi, mai ales că autorităţile din ţară nu fac efortul de a da informaţii clare.

Comisia Europeană trebuie să ne ofere tuturor nişte răspunsuri ferme, pentru ca teama şi confuzia din prezent să dispară", a precizat Daciana Sârbu (PSD).

"Japonia este un avertisment că standardele trebuie revizuite, inclusiv în Uniunea Europeană. O monitorizare mai severă din partea forurilor europene poate fi o garanţie că statele membre controlează situaţia, din moment ce există îndoieli în privinţa capacităţii unora dintre ele de a-şi proteja cetăţenii", a subliniat şi Cristian Buşoi (PNL).

Daciana Sârbu activează în Comisia de Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară a PE, iar Cristian Buşoi este membru în Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor